Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Δικαιώματα στη μέγκενη

Σημαντική σύσκεψη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Αποψη από το προεδρείο της σύσκεψης
Αποψη από το προεδρείο της σύσκεψης
Με αφορμή την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και με βασικό μοχλό την ανάθεση ουσιαστικά της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ, επιχειρείται παραπέρα συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τα ολυμπιακά ιδεώδη δεν έχουν καμία σχέση με την καταδυνάστευση των λαών και την υιοθέτηση αντιδημοκρατικών και καταπιεστικών μεθόδων.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε σύσκεψη που διοργάνωσε χτες βράδυ η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», με θέμα «Με πρόσχημα την Ολυμπιακή Ασφάλεια: Γενική δοκιμή εφαρμογής μόνιμων αντιδημοκρατικών πολιτικών - Αναγκαιότητα υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών». Πήραν μέρος εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών οργανώσεων, πανεπιστημιακοί και άλλες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, άνθρωποι που αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ο δρ. Νομικής Δ. Καλτσώνης τόνισε πως η Κίνηση δεν παραγνωρίζει την ανάγκη διεξαγωγής των Αγώνων με ασφάλεια. Θεωρεί, όμως, ότι η ανάθεσή της στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, υπονομεύει τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού και εγκυμονεί κινδύνους, καθώς δεν μπορεί «ο λύκος να φυλά τα πρόβατα». Υπενθυμίζει ότι:

- Το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα σκορπίσει το θάνατο και τον τρόμο με πολέμους που στόχο έχουν την καταλήστευση του μόχθου και του πλούτου των λαών: Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ είναι μόνο τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα.

- Το ΝΑΤΟ και οι διάφορες υπηρεσίες του ευθύνονται για τραγωδίες που σημάδεψαν την ιστορία της πατρίδας μας και του λαού μας: Πραξικόπημα του 1967, αμερικανοστήρικτη τουρκική εισβολή στην Κύπρο 1974, προσπάθεια νομιμοποίησής της μέσω του «σχεδίου Ανάν», αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο και προσπάθεια ΝΑΤΟποίησής του.

- Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων καθιστά ενδεχομένως τη χώρα μας περισσότερο ευάλωτη σε τρομοκρατικό χτύπημα ή κάθε είδους προβοκάτσια.

- Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ και των δυνάμεων που το απαρτίζουν (ΗΠΑ, ΕΕ κλπ.) βρίσκονται όσοι αμφισβητούν τη «νέα τάξη πραγμάτων», τα λαϊκά κινήματα εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης, οι κυβερνήσεις και οι λαοί που αντιτάσσονται στη μονοκρατορία τους είναι ο πραγματικός στόχος της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», όπως έδειξε και η πρόσφατη ψήφιση του ευρωτρομονόμου.

- Η ΝΑΤΟική «ομπρέλα ασφαλείας» δε διαθέτει συνταγματικά και νομικά ερείσματα. Οι κυβερνώντες παραβιάζουν ευθέως το άρθρο 27 παρ. 2 του Συντάγματος, όταν, χωρίς ειδικό νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή, επιτρέπουν σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να εισέρχονται στο έδαφος της χώρας μας.

Πρόσχημα για αυταρχισμό

Γενικότερα, η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορεί να στρέφεται ενάντια στο λαό και στις ελευθερίες του, δεν μπορεί να γίνει πρόσχημα για μεγαλύτερη αστυνομοκρατία και ένταση του αυταρχισμού. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» είναι αντίθετη στο γενικότερο κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργείται με την επιστράτευση τόσων και τέτοιων αστυνομικών και στρατιωτικών μέσων και μέτρων.

Επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί για πρώτη φορά μετά το 1974 η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας.

Ανησυχεί λόγω και των σκέψεων που διατυπώθηκαν για εγκλεισμό μεταναστών, περιθωριακών κλπ. σε ιδιόμορφα, απάνθρωπα γκέτο - φυλακές ενάντια σε κάθε έννοια ανθρωπισμού και νομιμότητας.

Ηλεκτρονικοί χαφιέδες

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» αντιτίθεται στην ηλεκτρονική παρακολούθηση με κάμερες καταγραφής εικόνας και ήχου (που θα παραμείνουν και μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων), το ηλεκτρονικό φακέλωμα σε οποιαδήποτε μορφή. Επ' αυτού τονίζει:

- Είναι απαράδεκτη η πρακτική των παρακολουθήσεων τηλεφώνων και άλλων μέσων επικοινωνίας (όπως αποκαλύφθηκε από τα ποικίλα δημοσιεύματα του Τύπου) ακόμη και κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία, εξάλλου, νομιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τέτοιες πρακτικές.

- Οπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις θα φακελώνονται όχι μόνο όσοι εμπλέκονται με αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά ακόμη και όσοι έχουν καταγραφεί ως συλληφθέντες από την αστυνομία. Δηλαδή, θα φακελώνονται ακόμη και διαδηλωτές ή άλλοι που συνελήφθησαν, επειδή διέδιδαν τις απόψεις τους με προκηρύξεις, αφίσες κλπ.

- Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι το ηλεκτρονικό αυτό αρχείο θα καταστραφεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη και αν κάτι τέτοιο γίνει επίσημα, δεν υφίστανται οι ελεγκτικοί εκείνοι μηχανισμοί που θα εξασφαλίσουν κάτι τέτοιο. Εξάλλου, η εμπειρία αποδεικνύει ότι διάφοροι επίσημοι και ανεπίσημοι φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας, μπορούν να αξιοποιήσουν και να αντιγράψουν το αρχείο αυτό με κάθε ευκολία.

- Οι μηχανισμοί αυτοί έρχονται να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τους αντίστοιχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δημιουργήθηκαν με τη Συνθήκη Σένγκεν, με την Ευρωπόλ, με την απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τον Ιούλιο του 2001 και με άλλες αποφάσεις. Πρόκειται, τελικά, για ένα μηχανισμό καταγραφής και τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται στη «νέα τάξη πραγμάτων».

- Οι ελληνικές κυβερνήσεις φέρουν σοβαρές ευθύνες, καθώς τέτοιες ενέργειες και μηχανισμοί πλήττουν βάναυσα τα δημοκρατικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία, καταπατούν το Σύνταγμα.

- Εκφράζει τη διαφωνία της με τους περιορισμούς στο συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών (άρθρο 14 παρ. 1 Συντάγματος). Η αποκαθήλωση πινακίδων συνδικαλιστικών φορέων, με πρόσχημα τον καλλωπισμό της πόλης μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Η διακίνηση εντύπων και η άσκηση του δικαιώματος στη συνάθροιση, όταν ο λαός αισθάνεται ότι απειλούνται ζωτικά του συμφέροντα δεν μπορεί να αναστέλλεται με κανένα πρόσχημα.

Διά ταύτα

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Δημοκρατική Συσπείρωση τονίζει πως αποτελεί μέγιστη υποχρέωση του ελληνικού λαού, κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου, να αντισταθεί σε αυτές τις αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες μεθοδεύσεις.

«Θεωρούμε ότι χρέος του ελληνικού λαού, όλων των μαζικών φορέων του είναι ο αγώνας για την απόσυρση της ΝΑΤΟικής δήθεν "ομπρέλας ασφαλείας", την αποκαθήλωση των μηχανημάτων καταγραφής εικόνας και ήχου από τους δρόμους τουλάχιστον αμέσως μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, τη διακοπή των μέτρων αστυνομοκρατίας. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η εθνική κυριαρχία και τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν παζαρεύονται. Ολοι πρέπει να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους. Αύριο ίσως να είναι αργά», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ