Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πολιτική ευαισθησία και υπευθυνότητα», χαρακτήρισε ο Μάσιμο ντ' Αλέμα την αμετάκλητη απόφασή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, μετά από τη συντριπτική ήττα των συνδυασμών του κυβερνητικού συνασπισμού και των υποστηρικτών του, στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Ο μεγάλος κερδισμένος των περιφερειακών εκλογών, ηγέτης της «Φόρτσα Ιτάλια» Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε δώσει το χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης στις περιφερειακές εκλογές, τασσόμενος υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Παρά την προσωπική του απομάκρυνση, ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς υπερθεμάτισε υπέρ της παραμονής, στην εξουσία, της κεντροαριστερής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την αναγκαία προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα. Επιπλέον, έκρινε ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση θα προκρίνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την εγκατάλειψη της, έστω και εν μέρει, απλής αναλογικής, προκειμένου «να διασφαλίζεται η εκλογή αυτοδύναμων και ισχυρών κυβερνητικών σχημάτων».

Ο ντ' Αλέμα, εκτός από την πρωθυπουργία, πλέον, χάνει και την ηγεσία του κεντροαριστερού συνασπισμού, ενόψει των ερχόμενων εκλογών, που, μέχρι στιγμής, παραμένουν προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2001. Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς κατάφερε να κρατηθεί στην εξουσία, παρά τα προβλήματα, επί 18 μήνες, μετά την παραίτηση, στην οποία επί της ουσίας εξανάγκασε, τον νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τότε πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, στον οποίο δεν παρείχε την ψήφο του κόμματός του, κατά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 1999. Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες στον κυβερνητικό συνασπισμό ελπίζουν ότι η απομάκρυνση ντ' Αλέμα και η ανάδειξη στην πρωθυπουργία του, μέχρι σήμερα, υπουργού Οικονομικών Τζουλιάνο Αμάτο, θα καταφέρουν να αποκλιμακώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που εκφράστηκε με δύο απανωτές εκλογικές ήττες για την κεντροαριστερά, στις ευρωεκλογές και στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ