Τετάρτη 28 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αμύθητα πλούτη

«Σχεδόν στο ήμισυ της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ της χώρας, περίπου 70 - 80 δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζονται οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Τα κεφάλαια βρίσκονται κατατεθειμένα στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Λονδίνο και ενδεχομένως στην Απω Ανατολή. Η ρύθμιση που επιτρέπει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό αποβλέπει, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, στην προσέλκυση ενός ποσού μεταξύ πέντε και δέκα δισ. ευρώ, κίνηση που θεωρείται συμβολική στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής προσέλκυσης κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα που όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες θα συνεχιστεί» (Το ρεπορτάζ στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Θετική υποδοχή

«Θετικά υποδέχτηκαν οι τράπεζες και γενικότερα οι αγορές την απόφαση της κυβέρνησης (που υλοποιήθηκε άμεσα με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή) να δώσει ισχυρά κίνητρα για να επαναπατρισθεί ένα μέρος τουλάχιστον των μεγάλων κεφαλαίων που διατηρούν στην Ελβετία, αλλά και σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού έλληνες μόνιμοι κάτοικοι εσωτερικού. Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου εκτιμούν ότι μπορούν να επιστρέψουν 20 δισ. ευρώ, αν και ο υπουργός Οικονομικών κατεβάζει τον πήχυ στα 5 - 10 δισ. ευρώ» (Ο Ν. Νικολάου στο ΒΗΜΑ).

Ξέπλυμα χρήματος

«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων δεν υπήρχε κατ' αρχήν στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου και μάλιστα ο Γ. Αλογοσκούφης υπήρξε πολύ συγκρατημένος για την πιθανή εφαρμογή του μέτρου. Οι αιτίες της διστακτικότητας αυτής βασίζονταν στις αντιδράσεις κορυφαίων τραπεζών και οικονομικών παραγόντων που χαρακτήριζαν ανοιχτά το μέτρο ως ξέπλυμα χρήματος» (Οι Δ. Τσουπαρόπουλου και Γ. Τριανταφύλλου στο ΚΕΡΔΟΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ