Παρασκευή 20 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ
Εργαζόμενοι και αγρότες σε κοινό συλλαλητήριο

Στις 31 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στην Αλεξανδρούπολη

Παναγροτικό - Πανεργατικό συλλαλητήριο στις 31 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι συμμετέχοντες στην προχτεσινή σύσκεψη της ΠΑΣΥ, που έγινε στο Δημαρχείο του Σουφλίου, με την παρουσία δεκάδων αγροτικών στελεχών από πολλά χωριά του νομού. Παραγωγοί και εργαζόμενοι του νομού Εβρου θα εκφράσουν με τη συγκέντρωσή τους αυτή την έντονη διαμαρτυρίας τους για τις αντιαγροτικές και αντεργατικές πολιτικές που αποφασίζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Πολιτικές που έχουν καταδικάσει το νομό στη φτώχεια και την ανεργία και οδηγούν σε μετανάστευση ιδιαίτερα το νεότερο σε ηλικία πληθυσμό.

Στη σύσκεψη της ΠΑΣΥ στο Σουφλί μίλησε ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Αναφέρθηκε στα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει στους Ελληνες αγρότες η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που πρόσφατα αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παραβρέθηκαν, επίσης, και εκπρόσωποι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), καθώς και οι εργάτες από την ΑΝΚΕΡ (Αλουμίνιο), που εδώ και ένα μήνα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, την Αλλαντοποιία ΘΡΑΚΗ, που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων τους καθώς και τις απειλές του εργοδότη πως θα κλείσει το εργοστάσιο. Επίσης οι εργαζόμενοι από την ΟΤΤΟ Εβρος (Κλωστήρια Ναούσης), οι οποίοι στις 24 Αυγούστου, οπότε θα επιστρέψουν από την καλοκαιρινή τους άδεια, δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλιά, αφού δεν έχουν πρώτες ύλες να δουλέψουν. Στη σύντομη τοποθέτησή τους, οι εκπρόσωποι των εργατών ζήτησαν να συντονιστούν οι προσπάθειες αγροτιάς και εργατιάς, για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες τους, αλλά και γιατί κοινή είναι η πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα που πλήττουν τους ίδιους, αλλά και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα.

Σημειώνεται ότι φέτος είναι ιδιαίτερα οξυμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι αγρότες του νομού, όπως γενικότερα και όλης της Θράκης. Από τις άσχημες καιρικές συνθήκες πολλές καλλιέργειες καταστράφηκαν, χωρίς να υπάρξουν αποζημιώσεις. Το σιτάρι οι έμποροι το αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ κατώτερες από την περσινή χρονιά, αλλά και γενικά πρόκειται για τις χαμηλότερες τιμές των δέκα τελευταίων χρόνων. Με τα 10 λεπτά στο κιλό που τους δίνουν δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα παραγωγής, ενώ αγώνα κάνουν οι παραγωγοί για να βρούνε αγοραστές. Στο τέλος κυριαρχεί σε πολλούς ο φόβος ότι τα προϊόντα τους θα σαπίσουν στις αποθήκες και αναγκάζονται να συμβιβαστούν με τις τιμές πείνας που τους προσφέρονται. Περίπου η ίδια κατάσταση φαίνεται ότι διαμορφώνεται και στην εμπορία του καλαμποκιού. Οι παραγωγοί ακόμη βρίσκονται σε απόγνωση καθώς 15-20 χιλιάδες τόνοι πατάτας κινδυνεύουν να σαπίσουν, αφού η χώρα έχει κατακλυστεί με εισαγόμενες πατάτες από Τουρκία και Αίγυπτο. Οι έμποροι αγοράζουν μικρές ποσότητες καταβάλλοντας 7 και 8 λεπτά το κιλό, τιμή με την οποία δεν καλύπτεται στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής. Οσον αφορά στις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας σχετικά με την απορρόφηση της πατάτας ότι θα αγοραστούν δηλαδή 6.000 τόνοι, για να διατεθούν ως βοήθεια σε υπό ανάπτυξη χώρες, οι παραγωγοί απαντούν ότι οι ποσότητες που θα αγοραστούν είναι ελάχιστες σε σχέση με τους δεκάδες τόνους που μένουν αδιάθετες σε πολλούς νομούς της χώρας. Εξ άλλου, η τιμή των 14 λεπτών που θα καταβάλει για την αγορά το υπουργείο, κρίνεται από τους παραγωγούς ιδιαίτερα χαμηλή. Τέλος, αγωνία υπάρχει για την τευτλοκαλλιέργεια, καθώς με τους νέους κανονισμούς της ΕΕ σταματά η ενίσχυση του προϊόντος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιμέτωποι με τιμές της συμφοράς (2012-06-28 00:00:00.0)
Διαμαρτύρονται για τις τιμές στο γάλα (2008-01-17 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις (2005-02-04 00:00:00.0)
Δυνατά στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ (2005-01-21 00:00:00.0)
Δυναμικά στο δρόμο του αγώνα (2004-11-12 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι ρυζοπαραγωγοί (2004-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ