Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Δυνατά στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ

Συγκέντρωση τη Δευτέρα 31 Γενάρη στις 11 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ, αποφάσισαν φορείς και αγρότες του νομού. Σε σύσκεψη που έγινε στις 19 Γενάρη στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, συστήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έθεσε στόχο την εξασφάλιση της μαζικής και δυναμικής συμμετοχής των μικρομεσαίων αγροτών στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, καθώς και τη συστράτευση στον αγώνα των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη διαπίστωσαν ότι μόνο ο δρόμος του μαζικού, ενωτικού και σωστά προσανατολισμένου αγώνα μπορεί να δώσει λύσεις τόσο στα άμεσα, όσο και στα μακροπρόθεσμα προβλήματα.

«Με την κινητοποίηση διεκδικούμε λύσεις τόσο στα άμεσα προβλήματά μας όσο και στο ίδιο μας το μέλλον που απειλείται με εξαφάνιση. Η αγροτιά δε θα βγει στους δρόμους για να ζητιανέψει λίγο εισόδημα παραπάνω, αλλά για να διεκδικήσει το μέλλον της», τονίζεται στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής.

Σήμερα το βράδυ, στις 7 η ώρα, αποφασίζουν για τον τόπο των συγκεντρώσεων, τις επισκέψεις και περιοδείες εν όψει της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ, παραγωγοί και συνεταιριστές της Κεντρικής Μακεδονίας που συγκεντρώνονται στο δημαρχείο της Νέας Χαλκηδόνας στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Επίσης, στις αρχές της επόμενης βδομάδας αρχίζουν κινητοποιήσεις οι πατατοπαραγωγοί του Νομού Σερρών, που βλέπουν τη σοδειά τους να σαπίζει στις αποθήκες. Πάνω από δέκα χιλιάδες τόνοι παραμένουν αδιάθετοι τη στιγμή που οι έμποροι προσφέρουν στους παραγωγούς 0,15 ευρώ ανά κιλό, ενώ η τιμή κόστους παραγωγής ανέρχεται στα 0,30 ευρώ. Πέρυσι, η τιμή που έλαβαν οι αγρότες για την πατάτα ήταν 0,35 ευρώ ανά κιλό, αλλά ήταν αδύνατο να καλύψουν τα υπέρογκα έξοδά τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται καταχρεωμένοι στις τράπεζες και να αδυνατούν να επιβιώσουν.

Στο μεταξύ, χτες οι δύο ομοσπονδίες των αγροτικών συλλόγων των Γιαννιτσών κάλεσαν τους αγρότες να παρατάξουν τα τρακτέρ τους αριστερά και δεξιά της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Γιαννιτσών, στο ύψος της Παραλίμνης, διευκρινίζοντας ότι διευρύνουν το πλαίσιο της διεκδίκησης για όλα τα προϊόντα του νομού. Στο νομό Σερρών αποφάσισαν οι δύο ομοσπονδίες να βγουν οι αγρότες στο Σιδηρόκαστρο και να κατευθυνθούν προς τον Προμαχώνα. Στη Θεσσαλονίκη, οι αγροτικοί σύλλογοι Κυμίνων και Μαλγάρων διαφώνησαν με το πλαίσιο των δύο ομοσπονδιών του νομού και θα συσκεφθούν, για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις με αιτήματα που ενώνουν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξάρτητα αν είναι παραγωγοί του ενός ή του άλλου προϊόντος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργή για τον εμπαιγμό (2005-08-10 00:00:00.0)
Ολοι μαζί στη μάχη! (2005-01-28 00:00:00.0)
Μονόδρομος ο αγώνας! (2004-12-29 00:00:00.0)
Δυναμικά στο δρόμο του αγώνα (2004-11-12 00:00:00.0)
«Οχι, δεν πουλάμε...» (2004-07-22 00:00:00.0)
Αγωνιστική «προθέρμανση» (2001-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ