Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολα έτοιμα για τη διακίνηση προϊόντων από την Πράσινη Γραμμή

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Αντριάν βαν ντερ Μιρ δήλωσε ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιμες για την εφαρμογή των κανονισμών που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διακίνηση προϊόντων από την Πράσινη Γραμμή.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία Τουρκοκυπρίων γυναικών της Πλατφόρμας «Αυτή η χώρα είναι δική μας», ο κ. Βαν Ντερ Μιρ είπε ότι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επισκεφθούν την Κύπρο, για να διενεργήσουν ελέγχους στις εσοδείες σιταριού και στην παραγωγή πορτοκαλιών. Ο κ. Βαν Ντερ Μιρ εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξελίξεις και ανέφερε ότι 25 Τουρκοκύπριοι έμποροι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για διακίνηση των εμπορευμάτων τους διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.

Τόνισε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσει το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, ώστε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς.

Στο μεταξύ, το σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» ανακοίνωσε ότι θεωρεί «σοβαρό πολιτικό και διπλωματικό λάθος» την απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχτεί αρμοδιότητα στο Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, για την έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας των προϊόντων από τα Κατεχόμενα. Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο αναφέρει ότι το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο αποτελεί μέρος του παράνομου καθεστώτος της υποτελούς στην τουρκική κατοχή διοίκησης, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η «Αδούλωτη Κερύνεια» καλεί την κυβέρνηση να αντισταθεί σε πιέσεις, να παραμείνει ανυποχώρητη σε θέματα αρχής και να μην εκχωρεί κυριαρχικά της δικαιώματα.

Για την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου

Το κατοχικό καθεστώς ζητεί τη «συνεργασία της ελληνοκυπριακής διοίκησης» με την «κυβέρνηση», προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Ο «πρωθυπουργός» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η απόφαση για επαναλειτουργία του ανήκει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι η ελληνοκυπριακή θα πρέπει να συνεργαστεί. «Αν δε συνεργαστούν τότε θα υπάρξουν προβλήματα στην επαναλειτουργία του, κάτι που δεν είναι στόχος των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο κ. Ταλάτ.

Πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για τη συνέχιση της εκπαίδευσης στην Καρπασία και ότι το γυμνάσιο θα λειτουργήσει.

Εξ άλλου, ο «υπουργός Εξωτερικών» Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως έχουν ληφθεί από τουρκοκυπριακής πλευράς όλα τα αναγκαία μέτρα για το άνοιγμα του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου αυτή τη σχολική χρονιά και κάλεσε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση, να συνεργαστεί με το ψευδοκράτος. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Σερντάρ Ντενκτάς αναφέρει ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση» συνεχίζει την «παραπλανητική και προκλητική πολιτική της» παρά «τις επιθέσεις καλής θέλησης» της τουρκοκυπριακή πλευράς.

Ανέφερε επίσης ότι η «κυβέρνηση» έχει αποφασίσει να κάνει όλα όσα χρειάζονται για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μειονοτήτων στο Ριζοκάρπασο, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων, και πως παρουσιάστηκαν στο «υπουργικό συμβούλιο» οι αναγκαίες διευθετήσεις για το σχολείο.

Ανέφερε ακόμη ότι όλες οι προετοιμασίες θα γίνουν βάσει της «νομοθεσίας» και ότι το σχολείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό. «Η προσδοκία μας είναι να δούμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση να συνεργάζεται με την κυβέρνησή μας σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, να τερματίσει την προπαγάνδα στα παιδιά που θα χρησιμοποιήσουν το σχολείο καθώς και στις οικογένειές τους και να έχει εποικοδομητική στάση για το άνοιγμα του σχολείου το συντομότερο δυνατό», κατέληξε στη γραπτή δήλωσή του ο Σερντάρ Ντενκτάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ