Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Βιομηχανία θανάτου

Η βιομηχανία του ντόπινγκ. Μια τεράστια βιομηχανία που αποφέρει κέρδη τρισεκατομμυρίων στους πολυεθνικούς κολοσσούς που παρασκευάζουν αναβολικές ουσίες και σκορπούν το θάνατο. Τα παρακλάδια των πολυεθνικών βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο. Και «ψαρεύουν» πελάτες μέσω του κυκλώματος, το οποίο έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με το αγγλικό περιοδικό «Αρένα», οι αρχές υπολογίζουν ότι το λαθρεμπόριο απαγορευμένων ουσιών έχει ετήσιο τζίρο περίπου 6 τρισ. δραχμές! Το ποσό αυτό προκύπτει από επίσημα στοιχεία και αφορά στα μέρη του κυκλώματος που έχουν εντοπιστεί (σ.σ. βλέπε περίπτωση BALCO). Είναι προφανές ότι δεκάδες τρισεκατομμύρια επιπλέον διακινούνται παγκοσμίως, προς τα ταμεία των πολυεθνικών και που βέβαια δεν έχουν αποκαλυφθεί.

20.000 δολάρια το χρόνο!

Στις 5 Ιούλη 2000, στο Σίδνεϊ, την πόλη των Αγώνων ο 32χρονος Αυστραλός δισκοβόλος πρωταθλητής στους αγώνες της Κοινοπολιτείας το 1994 Βέρνερ Ρέιτερερ παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Positive» (σ.σ. θετικός). Σύμφωνα με τον Ρέιτερερ το 80% των αθλητών στη χώρα του ντοπάρεται, πολλοί (κυρίως στην κολύμβηση και στο στίβο) με ουσίες - όπως αυξητικές ορμόνες - που δεν ανιχνεύονται από τα τεστ.

Πρώτος και ...καλύτερος; Ο ίδιος. Οπως παραδέχτηκε, ξόδευε 20.000 δολάρια Αυστραλίας ετησίως, (περίπου 4,4 εκατ. δραχμές), για να προμηθεύεται απαγορευμένες ουσίες, εν γνώσει παραγόντων της Ομοσπονδίας του, αλλά όχι και του προπονητή του.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η αυξητική ορμόνη HGH κοστίζει 7.500 δολάρια το μήνα κατά άτομο. Ο παράγων αυξητικής ορμόνης HGH - 1 υπολογίζεται ότι κοστίζει 3.000 δολάρια μηνιαίως κατ' άτομο. Μία δόση EPO κοστίζει 120 - 150 ευρώ η φιάλη. Μία ουσία που θεωρείται βόμβα στο χώρο των αναβολικών, η Νταρμπεποετίν άλφα δεν έχει συγκεκριμένη ταρίφα. Χρυσοπουλιέται στην αγορά και είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Μονόδρομος

Το ντόπινγκ μοιάζει μονόδρομος για τον επίδοξο πρωταθλητή ή Ολυμπιονίκη. Το οικονομικό κόστος θεωρείται μικρό μπροστά στο κέρδος που όλοι υπόσχονται και επιδιώκουν, ώστε να προκαλεί θυμηδία. Οι προειδοποιήσεις για τις παρενέργειες στην Υγεία εκλαμβάνονται σαν το «βλάπτει σοβαρά» που αναγράφεται στα εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων, τα οποία καταναλώνονται καθημερινώς.

Κυρίως, όμως, το επιχείρημα «όλοι παίρνουν, μην περιμένεις να νικήσεις αν δεν πάρεις και εσύ» είναι αυτό που εξουδετερώνει κάθε αναστολή ηθική ή βιολογική. Σε ό,τι τον αφορά ο αθλητής, απενοχοποιείται και υποκύπτει στην εξάρτηση από τα αναβολικά. Για την απενοχοποίησή του απέναντι στους άλλους φροντίζουν (ξανά) η επιστήμη, η οποία ανακαλύπτει τρόπους για να ξεγελάει τα (παρωχημένων μεθόδων) αντι-ντόπινγκ τεστ, αλλά και η ενοχή των αρμοδίων αθλητικών αρχών.

Μη ανιχνεύσιμες ουσίες

Ο δόκτορ Πίτερ Λάρκινς, επιστήμων του Εργαστηρίου Αντιντόπινγκ της Αυστραλίας και μέλος της ιατρικής ομάδας - συμβούλου της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Σίδνεϊ, υποστηρίζει ότι το διάστημα, κατά το οποίο μπορεί ο έλεγχος για ερυθροποιητίνη να έχει αποτελέσματα είναι μόλις 72 ώρες από τη χορήγηση της ορμόνης στον αθλητή. «Θα πρέπει να είναι κάποιος ο πιο ηλίθιος αθλητής του κόσμου για να συλληφθεί "θετικός"», τονίζει ο κ. Λάρκινς, ο οποίος χαρακτηρίζει τον έλεγχο στην ουσία άχρηστο και αποκαλύπτει ότι η πρόταση του εργαστηρίου του για ένα άλλο τεστ, θα μπορούσε να ανιχνεύσει την ΕΡΟ ακόμη και σε διάστημα ενός μήνα από τη λήψη της, απορρίφθηκε από τη ΔΟΕ.

Κατά τον ιατρικό διευθυντή της ΔΟΕ Πάτρικ Σάμας, ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων έκρινε το τεστ του μήνα αναξιόπιστο και εξέφρασε αμφιβολίες νόμιμης στήριξης των αποτελεσμάτων. Πάντως, ο αξιωματούχος της ΔΟΕ παραδέχτηκε ότι ο συνδυασμός ουρολογικού και αιματολογικού ελέγχου μπορεί να ανιχνεύση την ορμόνη μόνο σε διάστημα τριών - πέντε ημερών από τη χρήση της.

Ενα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του μοντέρνου ντόπινγκ είναι η συνήθως «αθώα», νόμιμη προέλευση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, τα οποία συνήθως παράγονται από μεγάλες βιοτεχνολογικές και φαρμακευτικές εταιρίες.

Για παράδειγμα: η ορμόνη HGH αρχικά χρησιμοποιήθηκε (στις ΗΠΑ) για τη θεραπεία του οργανισμού και για τον περιορισμό της απώλειας βάρους σε ασθενείς με AIDS. Η ουσία ΕΡΟ σχεδιάστηκε για περιπτώσεις αναιμίας, που προκαλούνται από νεφρική ανεπάρκεια, χημειοθεραπεία ή AIDS. Και το IGF-1 ανακαλύφθηκε ύστερα από έρευνες για τη μυική ατροφία των ηλικιωμένων και η χρήση του εγκρίθηκε, όταν αύξησε τη μυική μάζα ποντικών μέχρι και 30% χωρίς άσκηση...

«Πολύ σύντομα, οι αθλητές θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι ακόμα και τα πιο μοντέρνα φάρμακα κρύβουν μεγάλες παγίδες», λέει ο Γκρέγκορι Λόγκμορ, καθηγητής της κυτταρικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Σκεφτείτε έναν μυώδη σπρίντερ να επιταχύνει πρώτος προς τον τερματισμό, και ξαφνικά να βλέπει τους τένοντές του να σπάνε, τις αρθρώσεις του να λυγίζουν, τα κόκαλά του να σπάνε, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεσης στον κορμί του. Ακόμα και τα σώματα των υπεραθλητών δεν είναι φτιαγμένα για τέτοια φορτία. Ηδη ξέρουμε τι παθαίνουν οι ποδηλάτες που παίρνουν ΕΡΟ: Ενώ νιώθουν περίφημα, ξαφνικά έχουν πονοκέφαλο και καταρρέουν, γιατί τα ποσοστά των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αυξάνονται τόσο, που το αίμα "πήζει" και προκαλεί εγκεφαλικά ή ανακοπές».

Οπως υποστηρίζει ο ειδικός επιδημιολόγος Τσαρλς Γιεσάλις, η ευθύνη των συναδέλφων του είναι τεράστια - συνήθως μεγαλύτερη από αυτή των αθλητών, που σπάνια γνωρίζουν τι ακριβώς τους χορηγείται: «Απληστοι επιστήμονες παρακολουθούν τα ακαδημαϊκά ιατρικά συνέδρια και περιμένουν σαν όρνεα να βρουν ποια καινούρια φαρμακευτική ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον αθλητισμό. Μερικού μήνες αργότερα, βλέπουμε αυτή την ουσία σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή μαθαίνουμε ότι κάποιος αθλητής πειραματίζεται με αυτή».

Ο υπουργός Πολιτισμού της Νορβηγίας Περ Σκάλμπεργκ είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές των σχεδίων της ΔΟΕ, για τη δημιουργία νέας διεθνούς υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ υπό τον έλεγχό της, αλλά με (δια)κυβερνητική χρηματοδότηση. Η ΔΟΕ «έχει κερδίσει τεράστια ποσά από τις εμπορικές δυνατότητες των μοντέρνων σπορτ και πρέπει να επενδύσει τώρα ένα μέρος του για την κάθαρση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ