Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΟΑΟ)
Τα προβλήματα των αντιστασιακών στον πρωθυπουργό και τα κόμματα

Ο «Ρ» δημοσιεύει το υπόμνημα της ΠΟΑΟ που στάλθηκε στον πρωθυπουργό και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με το οποίο ζητείται η λύση των προβλημάτων σχετικά με την Αντίσταση και τους αντιστασιακούς

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) με την ευκαιρία της 63ης επετείου από την ίδρυση του ΕΑΜ και της επετείου των 60 χρόνων από την απελευθέρωση της χώρας από το χιτλεροφασιστικό ζυγό, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα το υπόμνημα το οποίο απέστειλε στον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής(υπογράφεται από τον πρόεδρο Γιώργη Μωραΐτη και το γενικό γραμματέα Γρηγόρη Φώτου), και αφορά στα προβλήματα και τα ζητήματα που σχετίζονται με την Αντίσταση και τους Αντιστασιακούς. Ο «Ρ» για την ενημέρωση των αναγνωστών του σχετικά με όλα αυτά δημοσιεύει, σήμερα, ολόκληρο το Υπόμνημα καθώς και την επιστολή της ΠΟΑΟ προς τα κόμματα της Βουλής. Συγκεκριμένα, το σχετικό υπόμνημα της ΠΟΑΟ, αναφέρεται:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), εξ ονόματος των Ενώσεων - μελών της - οι οποίες έχουν στις γραμμές τους χιλιάδες αγωνιστές - καθώς και φορέων των Εκπαιδευτικών, Μακρονησιωτών κ.ά., με τους οποίους συνεργάζεται, υποβάλλει στην Κυβέρνησή σας το παρόν ΥΠΟΜΝΗΜΑ και ζητάει λύσεις στα προβλήματά μας.

1. Η σχετική νομοθεσία για την ηθική και υλική αποκατάσταση των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, παρουσιάζει ορισμένα κενά στην πρακτική της εφαρμογή. Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί δεν προέβησαν στη βελτίωσή της, ώστε να εξασφαλιστεί πραγματικά πλήρης αποκατάσταση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Δεν προωθούνται νομοθετικά και τα ζητήματα που δεν απαιτούν σοβαρά οικονομικά μέσα, όπως είναι εκείνα που αφορούν την ηθική αποκατάσταση.

Μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
2. Μένει ανεκπλήρωτο το δίκαιο αίτημα της εισαγωγής στα σχολεία και στο στρατό της αληθινής ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Αίτημα σωστής πατριωτικής διαπαιδαγώγησης της νεολαίας με τα ηρωικά παραδείγματα των πατεράδων και παππούδων της στον αγώνα εναντίον των φασιστών κατακτητών και των ξένων επιδρομέων.

3. Να ανεγερθεί στην Αθήνα - την αδούλωτη ελληνική πρωτεύουσα - Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Να στηθούν προτομές των ηγητόρων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη και Αρη Βελουχιώτη. (Ενώ υπάρχει προτομή του αρχηγού του ΕΔΕΣ Ναπολέοντα Ζέρβα). Να στηθεί το Μνημείο των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή. Να ιδρυθεί Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις, για τη διάσωση και τη διάδοση ιστορικών υλικών του ηρωικού αγώνα του ελληνικού λαού. Να καθιερωθεί η 9η Μάη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επίσημη μέρα γιορτασμού της Εθνικής Αντίστασης. Να στηθεί το Μνημείο των Σοβιετικών Στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι στην Ελλάδα.

Κατάφωρη αδικία

4. Να σταματήσει η κατάφωρη αδικία, να θεωρούνται οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης πολίτες Β' κατηγορίας. Να αναγνωριστούν οι αξιωματικοί που αποφοίτησαν από τις παραγωγικές σχολές του ΕΛΑΣ και οι καπεταναίοι που ονομάστηκαν με διάταγμα της ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης). Καθώς και οι αξιωματικοί του ΔΣΕ που ονομάστηκαν με διάταγμα της ΠΔΚ (Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση). Και να αποδοθούν σ' αυτούς οι απολαβές και τα ευεργετήματα που δικαιούνται. Ενώ τα παίρνουν οι συνεργάτες των κατακτητών, τους οποίους η Χούντα αναγνώρισε «αντιστασιακούς», παρά το γεγονός ότι έχει καταργηθεί ο χουντικός νόμος. Επίσης να δοθεί στους αγωνιστές η ενίσχυση των συντάξεων με το 15%, πράγμα που οι συνεργάτες των κατακτητών ουδέποτε τη στερήθηκαν.

Εξόριστοι στη Μακρόνησο. Συγκέντρωση... ορθοστασίας.

Ν.ΜΑΡΓΑΡΗΣ

Εξόριστοι στη Μακρόνησο. Συγκέντρωση... ορθοστασίας.
Οσον αφορά τους αγρότες, που αναγνωρίστηκαν αντιστασιακοί με το Ν. 2320/95, να τους δοθεί το επίδομα που δικαιούνται.

5. Παρά την αναγνώριση του Εμφυλίου Πολέμου με το Ν. 1863/89, οι ανάπηροι του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που παίρνουν σύνταξη, δεν εξομοιώνονται με τους ανάπηρους του πολέμου 1940-1941 και της Εθνικής Αντίστασης. Και στερούνται των ανάλογων ευεργετημάτων. Υπάρχει και το πρόβλημα υπολογισμού του ποσοστού αναπηρίας. Για τους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ισχύει μέχρι τώρα το 25%. Και επιβάλλεται να μειωθεί στο 10%, όπως ισχύει και για τους μαχητές του 1940-'41. Η αδικία είναι καταφανής και η διάκριση απαράδεκτη.

6. Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα του επαναπατρισμού των πολιτικών προσφύγων, που παραμένουν αναγκαστικά στην προσφυγιά. Και για να γυρίσουν στην πατρίδα, πρέπει:

α) Να τροποποιηθεί το υπουργικό Διάταγμα 16841/82, με την απάλειψη του όρου «Ελληνες το γένος». β) Να δοθεί παράταση προθεσμίας ισχύος του Ν. 1539/85, με το δικαίωμα να υπαχθούν στους ασφαλιστικούς φορείς. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που εργάστηκαν 42 χρόνια στην προσφυγιά να τους χορηγεί το ΙΚΑ 1.500 ένσημα.

Ταυτόχρονα με την έγκριση της αίτησής τους για επαναπατρισμό, να τους αποδίδεται και η ιθαγένεια. Επίσης, να επιστραφούν οι δημευμένες και να αποζημιωθούν οι καταπατημένες περιουσίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Αναγκαίες τροπολογίες

7. Για τη ρύθμιση των ζητημάτων υλικής και ηθικής ειδικά, αποκατάστασης των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, θεωρούμε αναγκαίο η Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή για έγκριση τροπολογίες ορισμένων άρθρων των εξής νόμων:

α) 971/49 και 179/69, που δίνουν λανθασμένη χρονολογία αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης. Και αναγνώρισαν ως «αντιστασιακούς» τους συνεργάτες του κατακτητή, στους οποίους δόθηκαν μισθοί και συντάξεις, που δε δόθηκαν στους αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

β) 1985/82, που καταργεί μεν τον 179/69, όχι όμως από το 1969 που ψηφίστηκε αλλά από το 1982, με αποτέλεσμα οι συντάξεις να μένουν σ' αυτούς που τις είχαν.

γ) 379/83, για την αναγνώριση της ιδιότητας του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που έχει πολλές ασάφειες.

8. Να εφαρμοστεί πλήρως και να μη παραβιάζεται ο Ν. 1863/89, ο οποίος αναγνωρίζει τον Εμφύλιο και δίνει στους ανάπηρους του ΔΣΕ το δικαίωμα να παίρνουν πολεμική σύνταξη. Την οποία όμως στερούνται. Γιατί κατά παράβαση του νόμου, τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα (ΔΕΠΑΘΑ, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) κατατάσσουν τους ανάπηρους του ΔΣΕ στην κατηγορία αναπήρων «ειρηνικής περιόδου» ή «αμάχου πληθυσμού»!

9. Τέλος, σαν αγωνιστές που στα σκληρά χρόνια της ναζιστικής κατοχής μαζί με το λαό μας δοκιμάσαμε την καταστροφική μανία των κτηνανθρώπων του Χίτλερ, απαιτούμε να διεκδικήσει η ελληνική Κυβέρνηση από την Ομοσπονδιακή Γερμανία τις αποζημιώσεις και τις οφειλές από το κατοχικό δάνειο. Για την υλική και ηθική αποκατάσταση των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα προσέξετε τα προβλήματά μας. Και δε θα επιτρέψετε να τα αντιπαρέλθει με αδιαφορία και η δική σας Κυβέρνηση. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια, σωστά, μπορεί και πρέπει να λυθούν. Και να μην αφεθούν περισσότερο «να τα λύσει ο πανδαμάτωρ χρόνος»! Τα καταγράψαμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συντομία. Επιτρέψτε μας, όμως, να ζητήσουμε και μια συνάντηση μαζί σας, να σας τα εκθέσουμε και προφορικά. Παρακαλούμε, να δεχτείτε, το συντομότερο δυνατό, μια πενταμελή επιτροπή μας.

Στην ΠΟΑΟ ανήκουν: ΠΕΑΕΑ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης), ΠΕΑΥΕΑ (Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης), ΠΕΣΑΘΕΑ (Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων, Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης), ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων, Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα), ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών, Αναπήρων, Θυμάτων 1944-1967 - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), ΠΕΕΠΠ (Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων), ΠΣΑΜΑ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής), ΑΣΑΥΠΑ (Αντιστασιακός Σύνδεσμος Αξιωματικών - Υπαξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας), ΠΕΑΦΕ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων ΕΠΟΝ), ΚΜΙΕΑ (Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης), Ενωση Φίλων Μνήμης «Διαμαντή», Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ