Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμψηφισμοί μεταξύ ... «κανιβάλων»!

Ο κ. Παπανδρέου ενόσω προετοιμαζόταν για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, έλεγε: «Δε θα αλλάξω την πολιτική της προσέγγισης με την Τουρκία για μερικές βραχονησίδες»!

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ως υπουργός Αμυνας, δήλωσε, προ ολίγων μηνών: «Εξετάζουμε τη μείωση του ελληνικού εναέριου χώρου από τα 10 μίλια»!

Γι' αυτά, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν «τσακώθηκαν» ποτέ...

*

Ο κ. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ετάχθη υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο κ. Καραμανλής ηγείται ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης που εισάγει την ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω Βρυξελλών.

Γι' αυτά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν «τσακώθηκαν» ποτέ...

*

Το ΠΑΣΟΚ της Σούδας παρέδωσε στη ΝΔ της Σούδας. Το ΠΑΣΟΚ της ανεργίας παρέδωσε στη ΝΔ της ανεργίας. Το ΠΑΣΟΚ της λιτότητας παρέδωσε στη ΝΔ της λιτότητας. Και τούμπαλιν. Γι' αυτά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πλην των περιόδων της προεκλογικής «μπαλκονιάδας», δεν «τσακώθηκαν» ποτέ...

***

Η αντιπαράθεση, όμως, καλά κρατεί. Οχι γύρω από αυτά που τους ενώνουν. Οχι γύρω από αυτά που οδηγούν έναν ολόκληρο λαό στην ανέχεια, στην ανασφάλεια για το μεροκάματο, στην υποβάθμιση των ατομικών και κοινωνικών του ελευθεριών. Εκεί τα έχουν βρει. Να 'ναι καλά το «Ζέπελιν», το ΝΑΤΟ, ο ΣΕΒ.

*

Αλλά ο δικομματισμός χρειάζεται «διαφορές». Εχει ανάγκη από «διαχωριστικές γραμμές». Και για να τις κατασκευάσει, δεν έχει πρόβλημα να βουτήξει ακόμα και στο βούρκο. Ετσι, πριν από δυο δεκαετίες, η πολιτική τους «αντιπαράθεση» διεξαγόταν με πλαστές φωτογραφίες για δήθεν συνεργάτες των Γερμανών... Τη δεκαετία του '90 το πανελλήνιο εκπαιδευόταν σε μια πολιτική «αντιπαράθεση» επιπέδου κλειδαρότρυπας... Τώρα, φαίνεται ότι η πολιτική τους «αντιπαράθεση» κινείται στα όρια μεταξύ του πρωτόγονου πολιτικού αμοραλισμού και της ...«παιδοκτονίας».

*

Οι «γαλαζοπράσινοι» ταγοί ενός κράτους που κατέστη συνώνυμο της ρουσφετοκρατίας και του «έχεις μπάρμπα στην Κορώνη», μετατρέπουν την υποκρισία τους σε «όπλο» και τη χυδαιότητά τους σε «σπάθα της κάθαρσης»!

*

Το χυδαίο της πολιτικής συμπεριφοράς τους μετατρέπει πλέον παιδιά, νέους, σε σάκους του πολιτικού μποξ. Κι αυτή η αθλιότητα (που δεν απαλλάσσει ούτε τον Τσιτουρίδη, ούτε τον Βούγια ούτε κανέναν άλλο για την πρακτική τους, όσο κι αν επιδεικνύουν την ιδιότητα του πατέρα), είναι μια αθλιότητα που δεν αφορά μόνο την κυρία Ράπτη, ούτε τους κυρίους της από κει πλευράς, που εζήλωσαν τη δόξα της κυρίας Ράπτη. Αφορά το ίδιο το δικομματικό πολιτικό σύστημα που αναζητά συμψηφισμούς.

*

Ιδού το δικομματικό τους «ευαγγέλιο». Ο συμψηφισμός! Συμψηφισμός στην παρανομία (θυμηθείτε τις υποκλοπές). Συμψηφισμός στα ξεπουλήματα (θυμηθείτε την ΑΓΕΤ, την Ιονική, τα ΕΛΠΕ, την ΕΤΑ). Συμψηφισμοί στις τραγωδίες (θυμηθείτε τα περί των «δικών μας» και των «δικών σας»... ατυχημάτων με αφορμή το «Σινούκ»). Συμψηφισμοί μέχρι και στο ντοπάρισμα (θυμηθείτε τη χάρη της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ να μη γίνει εξεταστική για την υπόθεση Τζέκου, που ξεπληρώθηκε με τη χάρη του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ να μη γίνει δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ για εξεταστική στο «Σινούκ»).

*

Και τώρα ήρθε η στιγμή που ο δικομματισμός αναζητά νέους συμψηφισμούς...

***

Από το παιδί του Τσιτουρίδη, πήγαν στο παιδί του Βούγια. Και τώρα έχουν πήξει τα δημοσιογραφικά γραφεία από «λίστες» (!) για τα παιδιά του ενός που τα διοχετεύει ο άλλος και το αντίστροφο! Στο μεταξύ, βέβαια, οι μεν έχουν άλλα «μέτρα» ήθους για τον Τσιτουρίδη και οι δε - αυτοί κι αν είναι! - έχουν άλλα «μέτρα» ήθους για τον Βούγια.

*

Ταυτόχρονα, τα... αγλαΐσματα της ηθικότητας έφτασαν να «κυκλοφορούν» και να «μοιράζουν» διάφορα. Να διοχετεύουν κάτω από το τραπέζι στοιχεία για τα ευαίσθητα δεδομένα νεαρών ανθρώπων και να τα βγάζουν στη φόρα! Ο κανιβαλισμός τους γίνεται «πολιτική»! Και η προστυχιά τους τροφή για να θεριεύουν τα μηχανάκια της AGB!

*

Στο μεταξύ το ρουσφέτι βασιλεύει. Το «έχεις κάποιο "βύσμα";» είναι νόμος. Οι «αλληλοεξυπηρετήσεις» αποτελούν καθεστώς. Στο μεταξύ, αλίμονο στα παιδιά του κόσμου, που γίνονται μπαλάκι της ψηφοθηρίας και του φτηνού πολιτικού εντυπωσιασμού.

Αλίμονο στα παιδιά του κόσμου που κάνουν μάθημα σε... κοντέινερς, που στα σχολειά τους τα κενά σε δασκάλους μετριούνται σε χιλιάδες, που οδηγούνται στα πτυχία της αμάθειας, του ημιαναλφαβητισμού και της ανεργίας. Που τα Πανεπιστήμια δεν έχουν κονδύλια να πληρώσουν ούτε τη ΔΕΗ και που τα ΤΕΙ δεν έχουν αίθουσες και συγγράμματα! Αλίμονο στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που η ΝΔ προωθεί την απόφαση του ΠΑΣΟΚ για καταβολή ενοικίων στις φοιτητικές εστίες. Αλίμονο στις λαϊκές οικογένειες που δαπανούν 1 τρισ. δραχμές κάθε χρόνο στο κατ' όνομα δημόσιο σύστημα Παιδείας τους.

***

Οσο για τα τηλεοπτικά κρεοπωλεία, ακονίζουν τα τσιγκέλια τους. Κάθε μέρα «κρεμάνε» ανθρώπους και αφού τέρπουν το αίσθημα της αρένας, αφού παίζουν το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και της ελεγχόμενης εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, τελικά αφήνουν αλώβητη την ουσία της καθεστηκυΐας πολιτικής. Της πολιτικής που τους δίνει εργολαβίες. Και προμήθειες...

Να δείτε που στις 9 Οκτώβρη, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, θα το σκεφτούν πολύ αν θα βρουν χρόνο για να στείλουν τις κάμερές τους. Θα ασχολούνται με τις «μετεγγραφές». Αν όχι του Τσιτουρίδη ή του Βούγια, τότε σίγουρα με του... Ριβάλντο.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ