Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμηχανία και εκνευρισμός

Η τακτική των προκλήσεων που ακολουθεί η Αγκυρα φέρνει σε δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες έχουν «τάξει» το «ναι» στην εκκίνηση διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Η τακτική των προκλήσεων, την οποία επιμένει να ακολουθεί η Αγκυρα με τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα πλοία του τουρκικού Λιμενικού να προσεγγίζουν συνεχώς τις τελευταίες μέρες στα Ιμια, υπενθυμίζοντας τη θέση της Τουρκίας περί ύπαρξης «γκρίζων ζωνών», προκαλεί εκνευρισμό και αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση.

Η αμηχανία της Αθήνας εντείνεται από το γεγονός ότι η Αγκυρα δε φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν, θεωρητικά, τη δυνατότητα να ανακόψουν τη διαδικασία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Η έξαρση των τουρκικών προκλήσεων, όπως εκτιμούν Ελληνες διπλωμάτες, οφείλεται ακριβώς στη διάθεση της τουρκικής κυβέρνησης να υπογραμμίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δε σκοπεύει να αναθεωρήσει στο παραμικρό την πολιτική της για το Αιγαίο και την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου κρίνεται από τους εταίρους αν θα λάβει την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης.

Αυτή η ανελαστική θέση της Τουρκίας φέρνει σε δύσκολη θέση την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες, ως ένα βαθμό, έχουν διαβεβαιώσει την Αγκυρα πως δε θα είναι αυτές που θα εμποδίσουν την πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής, υποστηρίζει ότι είναι «εφικτός ένας δίκαιος διακανονισμός για το Αιγαίο», αποφεύγοντας ωστόσο, να δώσει εξηγήσεις για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο. Επίσης, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός θεωρεί ότι η χώρα του έχει κάνει το χρέος της και ότι η μη επίλυση του προβλήματος πρέπει να χρεωθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία καταψήφισε το «σχέδιο Ανάν». Ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται σίγουρος ότι η χώρα του θα αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ μέσα στην ερχόμενη Ανοιξη και δε λαμβάνει καν υπόψη του την πιθανότητα Αθήνα ή Λευκωσία να προβάλλουν αντιρρήσεις, εξαιτίας της τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα.

Αυτή η τουρκική σιγουριά προκαλεί προβλήματα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν μια προσπάθεια να διασώσουν τα προσχήματα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικοί παράγοντες σε Αθήνα και Λευκωσία, αρχίζουν να σημειώνουν ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θετική τους στάση απέναντι στο τουρκικό αίτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» υπογραμμίζει ότι «περιμένουμε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Μέχρι τότε, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να ενημερώνει για την τακτική της έντασης, που έχει υιοθετήσει η Αγκυρα, τους εταίρους και συμμάχους της χώρας. Χτες ο υπουργός Εξωτερικών εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της συνάντησής τους με τον Αμερικανό πρεσβευτή και του παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ