Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθημερινές οι τουρκικές προκλήσεις

Μόνιμο χαρακτήρα αποκτούν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, επίσης μπαίνουν παράνομα στο διεθνή εναέριο χώρο, που όμως ανήκει στο χώρο ευθύνης του FIR Αθηνών, παραβαίνοντας τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, αφού δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης. Την ίδια ώρα, σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, παραβιάζουν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, μπαίνοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο θαλάσσιο χώρο γύρω από τις νησίδες Ιμια, όπου σταματούν για πολλή ώρα προς δήλωση παρουσίας και προφανώς κυριαρχίας.

Στα πλαίσια αυτής της κλιμάκωσης οι τουρκικές παραβιάσεις σε θάλασσα και αέρα δε σταμάτησαν ούτε την Κυριακή, ενώ και χτες συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς. Τουρκική ακταιωρός παρέμεινε χτες επί 20 λεπτά κοντά στα Ιμια, σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από την ακτή, και στη συνέχεια αποχώρησε μετά από επέμβαση ελληνικού σκάφους του Λιμενικού. Την Κυριακή το τουρκικό σκάφος παρέμεινε για 30 λεπτά.

Την ίδια ώρα τουρκικό μαχητικό παραβίαζε την ελληνικό εναέριο χώρο πετώντας σε απόσταση μόλις 2,5 μιλίων από τη νησίδα Σαμιοπούλα, που βρίσκεται νότια της Σάμου. Συνολικά χτες, 9 σχηματισμοί από 16 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «F-16» και δύο αεροφωτογραφικά «RF-4» παραβίασαν σε 17 περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο κυρίως στο Κεντρικό Αιγαίο. Σε 10 περιπτώσεις παρέβησαν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Οι 4 από τους σχηματισμούς των τουρκικών αεροσκαφών ήταν εξοπλισμένοι, ενώ προκλήθηκαν και 6 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν προς αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, παρατηρείται μια διαφοροποίηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Οι φετινές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα διακρίνονται κυρίως για την αύξηση της συχνότητάς τους. Ανάλογες και πιο πολυάριθμες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, όπως και παρουσία τουρκικών πλοίων κοντά στα Ιμια, πάντοτε γίνονταν, όμως όχι κάθε μέρα όπως γίνεται τώρα αλλά ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να ήταν κάθε βδομάδα ή και κάθε μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ