Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα κούρσα εξοπλισμών από Τουρκία

Νέο γύρο στην κούρσα των εξοπλιστικών προγραμμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας να προχωρήσει σε εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ ύψους 4 δισ. δολαρίων, σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας εκθέτει και τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε σπεύσει να μιλήσει για συμφωνία αμοιβαίας μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων που, όπως είχε διαβεβαιώσει, είχε επιτύχει με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν. Χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι δεν υφίσταται συμφωνία μείωσης των εξοπλισμών υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πρωθυπουργών ήταν απλά «προκαταρκτικές συζητήσεις» και ότι ποτέ ο πρωθυπουργός δε χρησιμοποίησε τη λέξη «συμφωνία».

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του συνόλου των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά τον εκσυγχρονισμό των 218 μαχητικών F-16, που διαθέτει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ώστε να καταστούν ομοιότυπα με τα αεροσκάφη F-16 Block 52, που αγόρασε πρόσφατα η Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, ζητείται η αναβάθμιση 104 F-16 Block 40, 76 F-16 Block 50 και 38 F-16 Block 30. Το κόστος του προγράμματος, αν υλοποιηθεί ως έχει, φτάνει τα 3,88 δισ. δολ. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει από ραντάρ και ηλεκτρονικά μέχρι τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών. Ενδεικτικά προτείνεται ο εξοπλισμός των αεροσκαφών με πυραύλους Harpoon, πυραύλους αέρος-αέρος Amraam και Harm. Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Καθημερινής», απέστειλε, στις 7 Οκτώβρη LOA (Letter Of Acceptance) στο αμερικανικό Πεντάγωνο για την έγκριση του σχετικού προγράμματος. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, που κατασκευάζει η Lockheed Martin, θα διατηρηθούν για άλλα 15-20 χρόνια και στη συνέχεια η Τουρκία αναμένεται να «περάσει» στο πρόγραμμα για το μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς JSF, κύριος ανάδοχος του οποίου είναι και πάλι η Lockheed.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ