Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εγκλωβισμένη σε αδιέξοδα η κυβέρνηση

Εμμένει στην ανεπιφύλακτη στήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, προσδοκώντας ότι στο πλαίσιο της ΕΕ θα λυθούν και οι «διαφορές» στο Αιγαίο και το Κυπριακό!

Ενώ οι τουρκικές προκλήσεις είναι καθημερινές, η κυβέρνηση καταφεύγει στη τακτική της στρουθοκαμήλου, επιχειρώντας να πείσει ότι δεν υπάρχει καμία επιθετικότητα της Τουρκίας
Ενώ οι τουρκικές προκλήσεις είναι καθημερινές, η κυβέρνηση καταφεύγει στη τακτική της στρουθοκαμήλου, επιχειρώντας να πείσει ότι δεν υπάρχει καμία επιθετικότητα της Τουρκίας
Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που δημιουργούνται από την ευθυγράμμιση της εξωτερικής πολιτικής της με τις επιταγές των ΗΠΑ και της ΕΕ, η κυβέρνηση καταφεύγει στην τακτική της στρουθοκαμήλου, επιχειρώντας να πείσει ότι δεν υπάρχει καμία επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κυπριακό!

Από τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και την αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις προκύπτει ότι η κυβέρνηση εμμένει στη στρατηγική της ανεπιφύλακτης υποστήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, υποβαθμίζει τις καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την επαναφορά των «γκρίζων ζωνών» (Ιμια), αποφεύγοντας να τις συνδέσει με την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Επίσης αποσυνδέει και το Κυπριακό από την πορεία ένταξης της Τουρκίας, με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής είναι θέμα διαπραγμάτευσης! Την ίδια στιγμή, γίνεται φανερό ότι αντί για συμφωνία μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών οδηγούνται μάλλον σε ένταση της κούρσας των εξοπλισμών.

«Η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας είναι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας», ήταν χτες η μονότονα επαναλαμβανόμενη απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου στο πλήθος των ερωτημάτων για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Μάλιστα επικαλέστηκε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι «η θέση μας αυτή έχει υπερκομματική αποδοχή», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δε διακρίνει κάποια αλλαγή στην πραγματικότητα που θα επέβαλε μια αλλαγή στη μέχρι τώρα «γραμμή πλεύσης».

Η τακτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ευ. Αντώναρος, είναι «να παρακολουθεί πολύ στενά και να καταγράφει τα πραγματικά γεγονότα» και όποτε εκτιμά να προχωρεί «σε όλες τις δέουσες ενέργειες». Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία βαφτίζει εκτέλεση αποστολών ρουτίνας εντός των διεθνών και των (τουρκικών) χωρικών υδάτων τις τουρκικές παραβιάσεις και προκλήσεις, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να αναφέρει ότι «η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή», προσθέτοντας ότι «δεν αποδεχόμαστε αυτά τα οποία αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών». Εξάντλησε την αντίδραση της κυβέρνησης παραπέμποντας στα διαβήματα που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, ενώ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει δώσει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ, περιοριζόμενος να επισημάνει ότι «η οριστική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ενωμένης Ευρώπης με την Τουρκία θα ληφθεί από τα 25 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στις 17 Δεκεμβρίου».

Την ίδια στιγμή, ο Ευ. Αντώναρος κράτησε απόσταση από τις κινήσεις και τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης σε ενδεχόμενο βέτο στη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη. Στην ερώτηση-διαπίστωση ότι «επομένως δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας», ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ως εξής: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας για την οποία θεωρούμε ότι είναι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας»!

Στο εύλογο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δε θέτει στα όργανα της ΕΕ το ζήτημα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ο Ευ. Αντώναρος υποστήριξε ότι «αυτά είναι θέματα διαπραγματεύσεων»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ