Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Κανόνας η υποχρηματοδότηση

Στη γραμμή της υποχρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων και των ιδρυμάτων κοινωνικής προστασίας κινείται και ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός της ΝΔ ακολουθώντας πιστά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Οι κρατικές επιχορηγήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας απέχουν παρασάγγας από τις πραγματικές ανάγκες τους.

Για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, το ΙΚΑ, η επιχορήγηση ανέρχεται στα 1.600 εκατομμύρια ευρώ (1.450 εκατ. ευρώ το 2004), ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 0,9% του ΑΕΠ. Δεν αποδίδεται δηλαδή ούτε το 1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του ΙΚΑ για το ίδιο έτος, και εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης, το ίδρυμα θα παρουσιάσει έλλειμμα 117,8 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτά παρά το γεγονός ότι φέτος η μέση σύνταξη γενική του ΙΚΑ περιορίζεται στα 479 ευρώ το μήνα. Ανάλογη κατάσταση διαμορφώνεται και στο ΝΑΤ. Η επιχορήγηση ανέρχεται στα 750 εκατομμύρια ευρώ, όταν το οργανικό έλλειμμα του ταμείου των ναυτικών φέτος εκτιμάται στα 765 εκατομμύρια ευρώ!

Η επιχορήγηση του ΟΓΑ το 2005 θα ανέλθει στα 3.090 εκατομμύρια ευρώ, από 2.160 εκατ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει βελτίωση της θέσης των αγροτών, ούτε των συντάξεών τους. Η αύξηση έρχεται να εξυπηρετήσει τα χρέη του Οργανισμού προς τα νοσοκομεία και τις φαρμακευτικές εταιρίες, που έχουν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η επιχορήγηση του ΤΕΒΕ παραμένει στα ίδια με πέρυσι επίπεδα των 52 εκατ. ευρώ, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ταμείο και τις εξευτελιστικές συντάξεις των επαγγελματοβιοτεχνών. Στο ΤΣΑ και στο ΤΑΕ θα αποδοθούν 40 και 16 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΕΚΑΣ θα ανέλθει στα 644 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ