Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Μηχανισμός αναδιανομής υπέρ του κεφαλαίου

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τον προϋπολογισμό 2005 πως αποτελεί ένα μηχανισμό αναδιανομής προς όφελος της πλουτοκρατίας, του κεφαλαίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής του κεφαλαίου προς όφελος της πλουτοκρατίας. Αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να επιταχυνθεί η υλοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής. Συνδέεται άρρηκτα με τους νέους νόμους, το φορολογικό και αναπτυξιακό, οι οποίοι παρέχουν νέες μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ανεξαρτήτως του τρόπου απογραφής των μεγεθών, ο προσανατολισμός του, η φιλοσοφία του, παραμένει η ίδια με αυτήν των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στη λογική της στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Τα βασικά μέτρα προς όφελος της πλουτοκρατίας είναι μεταξύ των άλλων:

  • Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου, παρά τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας, η προώθηση των αναδιαρθρώσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η προώθηση δημοσίων έργων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, η υποταγή των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου.
  • Ακόμη και η όποια αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία σε συνθήκες εμπορευματοποίησής τους, δρα ενισχυτικά στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία σε αυτούς τους τομείς.
  • Είναι αντιλαϊκός, γιατί το κύριο βάρος των φορολογικών εσόδων θα κληθούν να το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, με αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και συνταξιούχων κατά 8,9%, διατήρηση της ίδιας αναλογίας υπέρ των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων, επιπλέον φορολογική επιβάρυνση κατά 1,7 δισ. ευρώ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της συνάφειας. Ενώ, αντίθετα, η υποτυπώδης αύξηση (κατά 3,2 - 3,6%) των μισθών και των συντάξεων, όχι μόνο δεν καλύπτει την αύξηση του τιμαρίθμου, αλλά είναι και σημαντικά μικρότερη της προβλεπόμενης ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ (7,3%).

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για την ψευτοαντιπολιτευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Η απάντησή τους δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διεκδίκηση τέτοιων στόχων και αιτημάτων, τα οποία θα ικανοποιούν συνδυασμένα τις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας στην προοπτική της αμφισβήτησης της εξουσίας της πλουτοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ