Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στην ίδια ρότα της οικονομικής ανέχειας

Στην οικονομική ανέχεια καταδικάζει και φέτος η κυβέρνηση τους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας, καθώς ο στόχος (στον οποίο συναινούν και τα ανώτατα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης) είναι η απόκτηση από αυτούς φορολογικής αρμοδιότητας και η άσκηση μιας σειράς αρμοδιοτήτων ή έργων σε σύμπραξη με το μεγάλο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) για το 2005 εμφανίζουν μια αύξηση της τάξεως του 9,6%, κάτι όμως που δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα για δύο λόγους: Πρώτον γιατί οι δήμοι καλούνται να καλύψουν, υποχρεωτικά, μια σειρά κοινωνικών αρμοδιοτήτων ή άλλων νέων (αυξημένου κόστους) που ανήκαν στο κράτος, όπως σχολικοί τροχονόμοι, δημοτική αστυνομία, ναρκωτικά, παιδικοί σταθμοί, τσιγγάνοι, φύλαξη σχολικών κτιρίων, κλπ. Και δεύτερον γιατί μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) - οι οποίοι για το νέο έτος προϋπολογίζονται στα 2.039,3 δισεκατομμύρια ευρώ - χρηματοδοτείται το νέο πρόγραμμα «Θησέας». Με το πρόγραμμα αυτό, χρηματοδοτούνται έργα που δεν επιλέγουν οι ίδιοι οι δήμοι, αλλά η κυβέρνηση!

Συνολικά, με τον προϋπολογισμό του 2005, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προϋπολογίζεται να λάβει 2.354,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Νομαρχίες εξακολουθούν να έχουν τον ...σημαντικό ρόλο της χορήγησης των διαφόρων προνοιακών επιδομάτων, οι δαπάνες για τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των ΚΑΠ που λαμβάνουν για λειτουργικές δαπάνες, επενδύσεις αλλά και βοηθήματα.

Συγκεκριμένα, οι ΝΑ προϋπολογίζεται να λάβουν 720,2 εκατομμύρια ευρώ, κονδύλι μειωμένο κατά 5,1% σε σχέση με το 2004. Από τα χρήματα αυτά, τα 507,2 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τους ΚΑΠ, τα 204 από επιχορηγήσεις και τα 9 από έσοδα για τη χορήγηση αδειών παραμονής και εργασίας των μεταναστών. Είναι προφανές ότι ο θεσμός εξακολουθεί να έχει το ρόλο της διεκπεραίωσης κρατικών υποθέσεων, μακριά από οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική σε όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ