Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Ρυθμίσεις που δε θίγουν την κερδοσκοπική ασυδοσία

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες, η κυβέρνηση ενισχύει τους μηχανισμούς της «ελεύθερης αγοράς», που στην πράξη υποθάλπουν και ενισχύουν τους κάθε είδους κερδοσκόπους

Προσηλωμένο στην πολιτική της «οικονομίας της ελεύθερης αγοράς» και «στους κανόνες του ανταγωνισμού», που προβλέπονται από τη Συνθήκη της ΕΕ, είναι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις - τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στον προϋπάρχοντα νόμο - σχετικά με τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Το νομοσχέδιο, που ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δεν παρέλειψε να συνοδεύσει από κορόνες περί «αναβάθμισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού», περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις διαδικαστικού χαρακτήρα. Οι ρυθμίσεις διέπουν τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί έναν ακόμα μοχλό ενδυνάμωσης και εξασφάλισης της λειτουργίας του «ανταγωνισμού». Δηλαδή, του θεμέλιου λίθου μιας αγοράς όπου τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κερδοσκοπούν ασύστολα, συνθλίβοντας τα λαϊκά εισοδήματα και οξύνοντας τα αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι, όπως κομπάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με το εν λόγω νομοσχέδιο μεταξύ των άλλων «απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την έγκριση ή μη των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων - σε τρόπο ώστε να ευνοούνται και να διευκολύνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και η συνένωση ελληνικών επιχειρήσεων και η δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων» είναι ενδεικτικό των κυβερνητικών στοχεύσεων. Είναι φανερό ότι εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προστατεύσει τα εισοδήματα των καταναλωτών από τα κάθε λογής μονοπώλια και επιχειρηματικές συμπράξεις θα κινούνταν στην κατεύθυνση μιας διαφορετικής πολιτικής, με κεντρικό άξονα τον έλεγχο των τιμών και τον καθορισμό ποσοστών κέρδους σε όλο το φάσμα της αγοράς. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι «διευκόλυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα» και έλεγχος της ανεξέλεγκτης δράσης των μονοπωλίων είναι δύο πράγματα εξ ορισμού αντιφατικά στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής.

Κατά τα άλλα, μεταξύ των προβλεπόμενων στο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι και τα εξής:

  • Αναπροσαρμόζονται μια σειρά από πρόστιμα για περιπτώσεις παραβάσεων του σχετικού νόμου.
  • Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά από αίτημα του υπουργού Ανάπτυξης ή αυτεπάγγελτα μπορεί να εξετάσει συγκεκριμένο κλάδο κι αν διαπιστώσει ότι «δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού» μπορεί να πάρει μέτρα «για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας».
  • Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα επιλέγεται στο εξής από το υπουργικό συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης και ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ