Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προσαρμογή στις απαιτήσεις της «αγοράς»

Προσανατολισμένος στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στο χώρο της Παιδείας για να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς είναι ο προϋπολογισμός για το 2005. Το ποσοστό των δαπανών επί του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται για το 2005 σε 8,09% των συνολικών δαπανών έναντι 7,4% που τελικά ανήλθαν το 2004.

Ειδικότερα, από τον τακτικό προϋπολογισμό διατίθενται 5,453 δισ. ευρώ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 812 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, της Ακαδημίας Αθηνών, Βιβλιοθηκών κλπ. Το σύνολο των δαπανών προϋπολογίζεται να ανέλθει στα 6,265 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ έναντι του 3,39% το 2004.

Ωστόσο και αυτές οι δαπάνες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες και απαιτήσεις μιας Παιδείας που διπλοπληρώνει η λαϊκή οικογένεια, ενώ η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση αποτελούν διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης. Οπως άλλωστε προκύπτει και από την εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό και η μικρή αύξηση δαπανών της εκπαίδευσης συνδέεται με την προώθηση αλλαγών που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, έτσι ώστε η εκπαίδευση να προσαρμοστεί στις ανάγκες του, για ευέλικτο και απασχολήσιμο εργατικό δυναμικό στις κατευθύνσεις που έχουν χαραχτεί από την ΕΕ (Σύμφωνο της Λισαβόνας, Διακήρυξη της Μπολόνια κλπ.). Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Οι αλλαγές που συντελούνται στην οικονομία, στην αγορά εργασίας και στην τεχνολογία επιδρούν με καταλυτικό τρόπο στις απαιτήσεις για κατάρτιση και εκπαίδευση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ