Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κόντυνε»... η «πρώτη προτεραιότητα»

Μειωμένη σε πραγματικούς αριθμούς αλλά και σε ποσοστά είναι η, κατά τα άλλα..., «πρώτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης, δηλαδή ο πολιτισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά.

Ετσι, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή η βασική δομή της κρατικής πολιτικής για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού (από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μέχρι το θέατρο και τη μουσική), παρουσιάζει την εξής εικόνα: Το σύνολο των κονδυλίων που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό (Τακτικός και Δημοσίων Επενδύσεων) του 2005 ανέρχεται σε περίπου 468 εκατ. ευρώ, έναντι 552,27 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δοθούν το 2004 μέχρι το τέλος του χρόνου. Εχουμε λοιπόν μείωση σε απόλυτους αριθμούς της τάξης του 15,3%. Μειωμένο εμφανίζεται και το «ειδικό βάρος» του πολιτισμού επί του συνόλου του προϋπολογισμού, δηλαδή τα ποσοστά του: 0,73% το 2004 έναντι Ο,60% το 2005.

Η μείωση σχετίζεται με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο είχαν προστεθεί το 2004 κονδύλια με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που παραδεχόταν και η προηγούμενη κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στον πολιτισμό.

Μικρές ή μεγαλύτερες μειώσεις ποσών παρατηρούνται, μεταξύ άλλων, στις επιχορηγήσεις σε ΝΠΔΔ (ΟΤΑ κ.ά.), σε μουσεία, στις δαπάνες σωστικών ανασκαφών και συστημάτων ασφαλείας μουσείων και στη συντήρηση αναδειγμένων αρχαιολογικών χώρων, ενώ, αντίθετα, αυξημένα είναι τα ποσά στα ΝΠΙΔ και στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Μειωμένος εμφανίζεται και ο κωδικός της εθνικής συμμετοχής για έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ