Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Καταργούν στην πράξη το 8ωρο

Και μετά, η ηγεσία της ΝΔ αναρωτιέται γιατί τα κατ' εξοχήν πολιτικά της στηρίγματα - βιομήχανοι, μεγαλέμποροι και κάθε είδους κεφαλαιοκράτες - γέρνουν την προτίμησή τους προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μα, γιατί τους εξυπηρετεί περισσότερο αποτελεσματικά.

Την εκτίμηση αυτή επαληθεύουν αρκετά γεγονότα και στοιχεία. Οπως, για παράδειγμα, τα σχετικά με το χρόνο εργασίας, που δημοσίευσε, χτες, η «Καθημερινή». Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, ένας στους τρεις Ελληνες εργάζεται καθημερινά, πλέον, 9 ώρες, συμπληρώνοντας εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, που υπερβαίνει τις 47 ώρες. Την ίδια στιγμή, επτά στους δέκα εργαζόμενους όλων των κατηγοριών εργάζονται για περισσότερες από 40 ώρες τη βδομάδα. Ποσοστό, που στην πραγματικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερο, όπως ο καθένας καταλαβαίνει.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το 8ωρο - μια μεγάλης σημασίας κατάκτηση των εργαζομένων - έχει σε μεγάλο βαθμό καταργηθεί στην πράξη. Λίγο η πολύχρονη και συνεχιζόμενη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, λίγο η εντεινόμενη συνεχώς «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων, λίγο η αυξανόμενη ασυδοσία της μεγαλοεργοδοσίας, λίγο η απάνθρωπη λογική του ανταγωνισμού και των «νόμων της αγοράς», λίγο ο πολύμορφα επιβαλλόμενος στρεβλός «υπερκαταναλωτισμός» οδήγησαν, τελικά, στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα. Κι ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει περισσότερες ώρες από παλιότερα, χωρίς όμως και να ζει καλύτερα, η ανεργία αυξάνεται κι αυτή, δίνοντας ακόμη περισσότερα ατού στην εργοδοτική ασυδοσία

Η κυβέρνηση, αλλά και η ΝΔ και όποιοι άλλοι κινούνται στα ίδια πλαίσια, μπορούν να είναι περήφανοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ