Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Θυμίζει κάτι από την ... «Υπόθεση Τόμας Κράουν»
ΕΛΣΙΝΚΙ.-
Του απεσταλμένου μας, Θανάση ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Βλέποντας το ατσαλάκωτο παρουσιαστικό του Πιρς Μπρόσναν, στην οθόνη του βίντεο του αεροπλάνου, που μας μεταφέρει στο Ελσίνκι, να κινείται στους δαιδάλους της «Υπόθεσης Τόμας Κράουν», μιας υπόθεσης με βαριά ίντριγκα όπου ο ένας προσπαθεί ιδιαίτερα έντονα να «ρίξει» τον άλλο, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αίσθηση του συμβολισμού. Μπροστά μας βρίσκεται η τακτική σύνοδος κορυφής της ΕΕ όπου αναμένονται αποφάσεις για σοβαρά θέματα.

Ενα από τα αυτά, που κατέχει και τις πρώτες σελίδες των ελληνικών εφημερίδων τις τελευταίες ημέρες, είναι το θέμα της αποδοχής της Τουρκίας σαν υποψήφιας χώρας. Οι γνωστές περιπλοκές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ύπαρξη (και, συνεπώς, οι πιέσεις) ισχυρών δυνάμεων, όπως, π.χ. οι ΗΠΑ, για προώθηση της Τουρκίας, η λιγότερο επίμονη αλλά όχι απορριπτική στάση ευρωπαϊκών δυνάμεων, έχουν κάνει το θέμα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Παρ' όλο που πολλοί παρατηρητές επιμένουν ότι η υπόθεση έχει ήδη προχωρήσει και μένει μόνο να επισημοποιηθεί, οι κυβερνητικοί παράγοντες εδώ, τηρούν την τακτική των «σκληρών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται ως την τελευταία στιγμή», όπου «όλα παραμένουν ανοιχτά». Αυτή ακριβώς τη στάση κράτησε και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος τόνισε ότι, στη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του Πάαβο Λίπονεν, επέμενε ότι η Ελλάδα «επιμένει στις καθαρές θέσεις που δε θα αφήνουν θέση για παρερμηνείες». Επέμενε, μάλιστα, ότι, και στους τρεις όρους που είχε βάλει η Ελλάδα, όλα παραμένουν (οι δηλώσεις γίνονται στις 18.00 περίπου ώρα Ελλάδας) ανοιχτά. Οι διαπραγματεύσεις, επέμενε, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα έδωσε απάντηση σε φινλανδικές προτάσεις και την Τετάρτη και σήμερα, συνεχίζονται.

Φυσικά, κανείς δεν αρνείται ότι το θέμα είναι σοβαρού ελληνικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί αν δε χρησιμοποιείται και για την επισκίαση άλλων θεμάτων, ακόμη πιο σοβαρών όπως είναι τα σχέδια δημιουργίας ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων που αποτελούν ένα από τα κύρια ζητήματα της κορυφής! Και, για να μην θεωρηθούμε ότι υπερβάλλουμε, υπογραμμίζουμε ότι, όπως ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός, εκτός του Π. Λίπονεν, συνάντησε και το γνωστό μας Χαβιέρ Σολάνα, πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ και νυν υπεύθυνο της ΕΕ για τον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας.

Μια συνάντηση ίσως γεμάτη πολύ σημαντικό περιεχόμενο για την οποία, δυστυχώς, καμία δήλωση δεν έγινε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ