Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση πλήρους ευνουχισμού του ΕΣΡ

Παραιτήθηκε χτες και ο αναπληρωτής πρόεδρος Αντ. Μανιτάκης

Τον πλήρη «ευνουχισμό» του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, επιχειρεί ο υπουργός Τύπου και η κυβέρνηση, αφού, μετά την αναγκαστική παραίτηση του προέδρου του, Παύλου Σούρλα, σε παραίτηση εξωθήθηκε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣΡ, Αντώνης Μανιτάκης. Η επιχείρηση αποδυνάμωσης του ΕΣΡ, που έγινε ιδιαίτερα πιο κραυγαλέα το τελευταίο διάστημα, δεν είναι άσχετη από την προεκλογική περίοδο που διανύουμε και από τις διασυνδέσεις και τις «καλές» διαπλεκόμενες σχέσεις που θέλει να έχει η κυβέρνηση με τους ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Τύπου πλήττουν το κύρος του ΕΣΡ και το καθιστούν ανίσχυρο να παρέμβει σε μια ραδιοτηλεοπτική εποχή, που η χυδαιότητα, η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μέσα από κανάλια και μικρόφωνα, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όχι μόνο για ν' ανεβάσει τα μηχανάκια της AGB, αλλά και για να μετατραπεί η προεκλογική περίοδος, σε γαργαλιστική «κλειδαρότρυπα», που αγγίζει και πρόσωπα της πολιτικής ζωής, του προέδρου της ΝΔ.

Η κυβέρνηση δε σέβεται ούτε το νόμο που η ίδια «σχεδίασε», ένα νόμο που έδινε περιορισμένες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, ενώ τον ουσιαστικό έλεγχό του ασκεί ο υπουργός Τύπου. Με τον τρόπο της και τις μεθόδους της, μέσω του υπουργείου Τύπου, βάναυσα καταπατεί διατάξεις του νόμου που έχουν να κάνουν με τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ, τις οποίες, όχι μόνο αμφισβήτησε ο υπουργός Τύπου, αλλά και παράνομα τροποποίησε αποφάσεις του ΕΣΡ, αποφάσεις, με τις οποίες το ΕΣΡ επέβαλε κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Αλλωστε, οι παράνομες πράξεις του υπουργού και η μη αποδοχή της νομιμότητας των αποφάσεων του ΕΣΡ ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε και οδήγησε σε παραίτηση πρώτα τον πρόεδρο του ΕΣΡ Παύλο Σούρλα και τώρα τον αναπληρωτή πρόεδρο Αντώνη Μανιτάκη. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Τύπου, δε χάνει ευκαιρία να πλήξει το κύρος του ΕΣΡ, προκειμένου ν' ανοίξει το δρόμο σε αλλαγή της σύνθεσης του οργάνου.

Χαρακτηριστική στη γραμμή που χάραξε η κυβέρνηση είναι και η στάση που κράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ τα μέλη που έχουν οριστεί από το ΠΑΣΟΚ. Αφού αρνήθηκαν την πρόταση του Αντώνη Μανιτάκη, να προσφύγει το ΕΣΡ στο ΣτΕ, με δήλωσή τους οι Σταύρος Τσακιράκης, Δημήτρης Ψυχογιός, Βάσω Αρτινοπούλου και Ευαγγελία Σκούρα, συμπλέοντας με τις δηλώσεις του Δ.Ρέππα, για κομματικοποίηση του ΕΣΡ, εξέφρασαν την αντίρρησή τους στις συναντήσεις του ΕΣΡ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ισχυριζόμενοι ότι το ΕΣΡ θα δώσει την «εντύπωση εμπλοκής σε κομματικές διαμάχες»! Η αντίθεση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε σε μια δύσκολη για το παρόν και το μέλλον του θεσμού στιγμή. Μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση, που με ευθύνη της κυβέρνησης διέρχεται ο θεσμός, οι ίδιοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων ζήτησαν συνάντηση με τα μέλη του ΕΣΡ. Η άρνηση, επίσης, των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ να προσφύγει το ΕΣΡ στο ΣτΕ ήταν και η αιτία που ο Αντώνης Μανιτάκης και τα υπόλοιπα μέλη του ΕΣΡ δεν προχώρησαν στην πράξη αυτή, αφού η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.

Ο Αντώνης Μανιτάκης, που προήδρευσε στη χθεσινή συνεδρίαση, θεωρεί την παραίτησή του μετά και από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη οριστική και αμετάκλητη, αφού, όπως είπε, η κρίση που προέκυψε δε λύθηκε και οι αποφάσεις του ΕΣΡ έχουν μείνει από τον υπουργό Τύπου ανεκτέλεστες. Τόνισε, μάλιστα, ότι την παραίτησή του θα την υποβάλει στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Τα μέλη του ΕΣΡ ζήτησαν από τον Αντώνη Μανιτάκη να εξακολουθήσει ν' ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να οριστούν ο νέος πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος, προκειμένου το ΕΣΡ να συνεχίσει τη λειτουργία του. Το αίτημα των μελών έγινε αποδεκτό από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΕΣΡ.

Ο «τορπιλισμός» του κύρους του ΕΣΡ από τον υπουργό Τύπου και η προσπάθεια που καταβάλλει όλο αυτό το διάστημα για τη διάλυση του οργάνου, ήταν και η αιτία που το ΕΣΡ χθες δεν εξέδωσε απόφαση για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στη «ζούγκλα» της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Το ΕΣΡ έχει ήδη ζητήσει κασέτες με την πολυσυζητημένη «ροζ» εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Ο Μάκης Κοψίδης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ, είπε ότι θα πρέπει να ζητηθούν από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και οι κασέτες με τις εκπομπές του Θέμου Αναστασιάδη «Ολα». Ερωτηματικά γεννά η στάση των μελών - εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό, οι οποίοι, εμμέσως πλην σαφώς, έδειξαν ότι δεν επιθυμούσαν να εξετάσει το ΕΣΡ την περίπτωση του Θέμου Αναστασιάδη, ο οποίος ως γνωστό με αήθη τρόπο αναφέρεται στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Καραμανλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ