Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Τον καλύτερο εαυτό μας στους αγώνες το 2005

Πρόσκληση για τη δημιουργία ενός ευρύτατου, μαχητικού, δυναμικού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού πόλου αντίστασης και αντεπίθεσης στη χώρα μας και διεθνώς

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Στο μήνυμά της η ΕΕΔΥΕ αναφέρει τα εξής:

«Η ανθρωπότητα υποδέχεται το 2005 παρατηρώντας με αγωνία τον απολογισμό από το σεισμό και τα τσουνάμι που έπληξαν 11 χώρες της Ασίας και της Αφρικής με νεκρούς που ξεπερνούν τους 100.000, πολλαπλάσιο αριθμό αγνοουμένων, ολοκληρωτικές καταστροφές τεράστιων περιοχών, κίνδυνο ξεσπάσματος επιδημιών και υποκριτικές κορόνες από τη "διεθνή κοινότητα". Μπροστά στο μέγεθος αυτής της καταστροφής και τις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν είναι ανεπαρκή, υποκριτικά και ασήμαντα τα ποσά που υπόσχονται.

Το 2005 υποδέχεται επίσης η ανθρωπότητα με τους λαούς στο κέντρο μιας μεγάλης και πολλαπλής τρομοκρατικής επίθεσης του ιμπεριαλισμού για να εδραιώσει την κυριαρχία του και να κάμψει τους αναπτυσσόμενους αγώνες των λαών που αντιστέκονται και παλεύουν για την ανατροπή της "νέας τάξης".

Το φρικαλέο δόγμα του προληπτικού πολέμου ανάγεται σε επίσημη στρατηγική κατά των λαών. Μετά την εξαγγελία του προληπτικού πολέμου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την εφαρμογή του στο Αφγανιστάν και κυρίως στο Ιράκ, ακολούθησε η υιοθέτησή του από το NATO και στη συνέχεια από την ΕΕ (άρθρο 43 του ονομαζόμενου ευρωσυντάγματος) και τη Ρωσία, αμέσως μετά τα γεγονότα του Μπεσλάν.

Η απόφαση του Συμβουλίου του ΟΗΕ για το Ιράκ, καθώς και το ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομιμοποιούν τον προληπτικό πόλεμο των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και ονομάζουν ως τρομοκρατία οποιαδήποτε αντίσταση των λαών.

Οι καταστατικές αρχές του ΟΗΕ και οι στοιχειώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου καταστρατηγούνται. Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση, πυροδοτείται νέα κούρσα εξοπλισμών και παραγωγή νέων πυρηνικών όπλων, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ΑΒΜ και την εξαγγελία της NMD, η οποία δίνει τη δυνατότητα για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα.

Νέες στρατιωτικές δυνάμεις συγκροτούνται. Ο Ευρωστρατός αναλαμβάνει την πρώτη μεγάλης κλίμακας αποστολή 7.000 ανδρών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενισχύει τη βάναυση κατοχή του Ιράκ σκοτώνοντας αδιακρίτως εκατοντάδες αθώων πολιτών, όπως στην πρόσφατη επίθεση στη Φαλούτζα.

Στη Μέση Ανατολή, ο παλαιστινιακός λαός, ο οποίος έχασε τον ηγέτη του Γιάσερ Αραφάτ, επιμένει στον αγώνα για την κατάκτηση της άμεσης και συνολικής αποχώρησης όλων των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής - που αιματοκυλούν τους Παλαιστινίους - από τα εδάφη του 1967.

Οι δηλώσεις Μπους σχετικά με τις χώρες που ονόμασε "άξονα του κακού" σηματοδοτούν νέα επιθετικότητα. Στο στόχαστρο βρίσκονται η Κούβα, το Ιράν, η Συρία, η Β. Κορέα και άλλες χώρες.

Η έκτακτη επίσκεψη του Μπους στην Κολομβία, οι προσπάθειες ανατροπής του Προέδρου Τσάβες στη Βενεζουέλα δείχνουν πως η κατάσταση στη Λ. Αμερική οξύνεται περισσότερο.

Η Αφρική που πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από φτώχεια και αρρώστιες, αγωνίζεται για την επιβίωσή της, ενώ την ίδια στιγμή οι λαοί της μάχονται για ένα καλύτερο μέλλον ενάντια στις νεοφιλελεύθερες συνταγές των διεθνών οικονομικών οργανισμών που ελέγχονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Η επίθεση στα δικαιώματα και στο επίπεδο ζωής των εργαζομένων επιταχύνεται. Ο στόχος της ΕΕ να γίνει η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου το 2010 θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων της Ευρώπης.

Εντείνεται ο αυταρχισμός, δυναμώνουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί καθώς οι ΗΠΑ, ΕΕ χτίζουν ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας γίνεται πιο επιτακτική.

Σημαντικό και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι σ' αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα σημειώνονται νίκες των λαών στη Λατινική Αμερική και άνοδος του κοινωνικού και ιδιαίτερα του εργατικού κινήματος σε αρκετές χώρες.

Υπό τις νέες εξελίξεις, οι ΗΠΑ απομονώνονται, μέσα από την αυξανόμενη διεθνώς κριτική προς την πολιτική των επιθέσεων και του πολέμου. Αυτή η στρατηγική οδηγείται σε αδιέξοδο όπως το βλέπουμε στην κατάσταση στο Ιράκ, η οποία επιδεινώνεται, καθώς και από το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που αποφασίζουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ. Την ίδια στιγμή δυναμώνει η αντίσταση του ιρακινού λαού, που προσβλέπει στην απελευθέρωση της χώρας του από την κατοχή και επιθυμεί να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του.

Στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν και της ΝΔ σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΝ συμφώνησαν πλήρως στο νέο δόγμα του NATO, στον "προληπτικό πόλεμο", στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, στο ιμπεριαλιστικό δόγμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ κατά της "τρομοκρατίας". Η Ελλάδα συμμετέχει και συμβάλλει ενεργά στη διεξαγωγή των ιμπεριαλιστικών πολέμων και στη διατήρηση των καθεστώτων κατοχής - με δυνάμεις - σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Παρά τις δυσκολίες είμαστε αισιόδοξοι για το νέο χρόνο που έρχεται. Η αισιοδοξία μας δε στηρίζεται μόνο στην ιστορική πείρα της πορείας της ανθρωπότητας αλλά και στη διαπίστωση πως οι λαοί αφυπνίζονται.

Το έτος 2005 θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το έτος 2005 η ΕΕΔΥΕ συμπληρώνει 50 χρόνια αγώνων για την ειρήνη και τη ζωή ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό, ενώ στις 9 του Μάη συμπληρώνονται 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Η ΕΕΔΥΕ ετοιμάζεται να τιμήσει με πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα αυτές τις σημαντικές επετείους. Η καλύτερη τιμή όμως σε αυτές είναι η ένταση του αγώνα ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό.

Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης να εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευρύτατου, μαχητικού, δυναμικού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού πόλου αντίστασης και αντεπίθεσης στη χώρα μας και διεθνώς που θα αντιμάχεται τον πόλεμο και τη βάρβαρη πολιτική της "νέας τάξης" στο σύνολό της και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της.

Σ' αυτόν τον αγώνα, οι μαχητές της ειρήνης, τα μέλη και στελέχη της ΕΕΔΥΕ, στο χρόνο που έρχεται, καλούνται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ