Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Αναρίθμητοι οι νεκροί - η υποκρισία στο απόγειό της...

Associated Press

ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΪ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΚΟΛΟΜΠΟ, ΜΠΑΝΓΚΟΚ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που επλήγησαν από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι,εκτοξεύτηκε χτες στους 116.000 - 120.000 νεκρούς, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ινδονησίας ότι ο εγχώριος απολογισμός ξεπέρασε τους 80.000 νεκρούς. Ο αριθμός αυτός παρέμενε πάντοτε μη τελικός, με τις ανεπάρκειες και τα εμπόδια των προσπαθειών να παρασχεθεί βοήθεια να χειροτερεύουν την κατάσταση για τους επιζώντες. Σε περιοχές της επαρχίας Ατσέι, σύμφωνα με εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής, ένας στους τέσσερις κατοίκους είναι νεκρός. Ενας Βρετανός οικολόγος, ο Μάικ Γκρίφιθς, είπε στο CNN ότι η περιοχή μοιάζει «σαν να έπεσε πυρηνική βόμβα και τα ισοπέδωσε όλα». Οι κάτοικοι, πέρα από τις τρομακτικές ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα και την ανείπωτη φρίκη της καταστροφής, τρομοκρατούνταν και από ισχυρούς μετασεισμούς - οι δύο, μεγέθους πάνω από τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα χτες.

Το σκηνικό καταστροφής - ισοπεδωμένα κτίρια, οχήματα πεταμένα σαν παιδικά παιγνίδια, συντρίμμια που γεμίζουν περιοχές ολόκληρες, αναρίθμητες σοροί...- ίδιο, σε όλη την περιφέρεια. Στην Ινδία, το πρωί (ώρα Ελλάδας) προκλήθηκε σύγχυση και γενικευμένος πανικός όταν οι αρχές του Τάμιλ Ναντού και της Κεράλα εξέδωσαν προειδοποίηση για νέο τσουνάμι, με τους κατοίκους να τρέχουν να σωθούν. Η προειδοποίηση αποδείχτηκε εσφαλμένη - και αργότερα, κυβερνητικοί επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι επρόκειτο για μια «έκκληση στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί». Ο απολογισμός στην Ινδία είναι επίσης πολύ πιθανό να εκτοξευτεί σε τεράστιους αριθμούς. Στα απομακρυσμένα νησιά Ανταμαν και Νίκομπαρ, αγνοούνται ως και 30.000 άνθρωποι.


Associated Press

Στη Σρι Λάνκα, οι επιζώντες, χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τα πάντα, ήταν έξαλλοι με την εγκληματική κυβερνητική αμέλεια. που κόστισε, κατά τον προσωρινό απολογισμό, κάπου 25.000 ζωές, με τους αγνοούμενους να φθάνουν σχεδόν τους 7.000 - και αυτός ήταν ακόμη και χτες συντηρητικός υπολογισμός. Η πρωθυπουργός Καμαρατούνγκα φυγαδεύτηκε κακήν κακώς από προσφυγικό στρατόπεδο, όταν οι επιζώντες ξέσπασαν.

Τα διάχυτα αισθήματα οργής στο λαό των χωρών της περιοχής δεν είναι καθόλου αβάσιμα. Εφημερίδες της Ταϊλάνδης και της Ινδίας αποκάλυψαν ότι οι κυβερνήσεις επέδειξαν καταστροφική, εγκληματική αδιαφορία. Στην πρώτη περίπτωση, κλιμάκιο ειδικών και κυβερνητικών αποφάσισε να μην προειδοποιήσει τους κατοίκους και τους τουρίστες για να μην υπάρξει ζημιά στην τουριστική βιομηχανία (!), ενώ στη δεύτερη, το Νέο Δελχί αγνόησε τις πληροφορίες που διέθετε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

Στην Ταϊλάνδη ο πρωθυπουργός Θάκσιν Σιναουάτρα ανέβασε τον προσωρινό απολογισμό σε 3.500 νεκρούς και εκτίμησε ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 7.000. Στα παραθεριστικά θέρετρα της χώρας, που σύμφωνα με το κλισέ των ημερών έγιναν επίγεια «κόλαση» (οι θεολογικές αναφορές σχετικά με το σεισμό και το τσουνάμι πληθαίνουν στο διεθνή Τύπο...), οι εξελίξεις γίνονται όλο και πιο παράλογες, όλο και πιο μακάβριες. Τοπικοί και Δυτικοί αξιωματούχοι είχαν εμπλακεί σε αντεγκλήσεις για το αν οι χιλιάδες συγκεντρωμένες σοροί πρέπει να αποτεφρωθούν, να ταφούν ή να διατηρηθούν - οι πρώτοι, για λόγους δημόσιας υγείας, δηλαδή την αποτροπή του ξεσπάσματος επιδημιών, ή τη δίχως τεχνικά μέσα διατήρηση αποσυντιθέμενων πτωμάτων για την πιθανότητα αναγνώρισής τους... Την ίδια στιγμή, πολλοί τουρίστες συνέχιζαν τις διακοπές τους...


Associated Press

Και στις υπόλοιπες πληγείσες χώρες, της Ανατολικής Αφρικής -στη Σομαλία, οι νεκροί ψαράδες και κάτοικοι παράκτιων οικισμών είναι «εκατοντάδες» κατά ανταποκριτές, δεκάδες στην Κένια και την Τανζανία - και της Ασίας (σε Μαλδίβες, Μιανμάρ, Μαλαισία, Μπανγκλαντές κ.ά.), οι απολογισμοί αυξάνονταν.

Χτες η Παγκόσμια Τράπεζα υποσχέθηκε βοήθεια 250 εκατ. δολαρίων, ενώ το σύνολο της υπεσχημένης βοήθειας έφθανε το μισό δισ. δολάρια (ΗΠΑ 35 εκατ. δολάρια, ΕΕ 44, Βρετανία 96, Καναδάς 33, Ιαπωνία 30, Αυστραλία 27, Γαλλία 20,4, Δανία 15,6, Σαουδική Αραβία 10, Νορβηγία 6,6, Ταϊβάν 5,1 κλπ). Ο Κόφι Ανάν, ΓΓ του ΟΗΕ, εξέφρασε «ικανοποίηση» για το ποσό της βοήθειας. Η δυτική «ευαισθητοποίηση» βέβαια, αφορά περισσότερο την εικόνα παρά την πραγματικότητα. Το ποσό αυτό είναι ψίχουλα μπροστά στα χρήματα που δαπανώνται, λ.χ. για την κατοχή του Ιράκ - και παρ' όλ' αυτά οι έγκριτοι «Financial Times» έγραφαν χτες ότι η βοήθεια αποτελεί θετικό «τεστ για την καρδιά του κόσμου και της ικανότητάς του να περιορίζει τα περαιτέρω βάσανα», καθότι «ζούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης».

  • Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες στην περιφέρεια Μιγιάγκι της Ιαπωνίας χωρίς να προκαλέσει ζημιές ή θύματα αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ