Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
«Οχι» στην επιδιαιτησία και στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Δηλώσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι στην οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να τεθούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε και η επιδιαιτησία θα γίνει αποδεκτή. Ο Δ. Χριστόφιας είπε επίσης πως αν η Τουρκία επιθυμεί λύση του Κυπριακού πρέπει να δώσει σωστά μηνύματα καλής θέλησης, για αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν», που θα το καθιστούν λειτουργικό και τη λύση που θα εξευρεθεί βιώσιμη. Οι αλλαγές που θα επιδιωχτούν επί του «σχεδίου Ανάν», επανέλαβε, δε θα αλλάζουν τη φιλοσοφία και την ουσία του, αλλά θα είναι ουσιαστικές, ώστε να ικανοποιούν τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και να ανταποκρίνονται στα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων.

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ανοιχτή και έτοιμη με κύριο στόχο τη λύση, αλλά, προειδοποίησε, δεν πρέπει να γίνουμε εμείς συνεργοί σε μια πιθανή στρατηγική της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί απλώς να αποφύγει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι αν η Τουρκία δεν υπογράψει τα όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, περιλαμβανομένου και του πρωτοκόλλου για επέκταση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης, δε θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η δήλωση του Προέδρου έγινε με αφορμή την τοποθέτηση της Αγκυρας ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι μονομερείς αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι χώρες-μέλη και δεν τίθεται ζήτημα υπογραφής τους.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι από αυστηρώς τεχνικής απόψεως η θέση αυτή είναι σωστή. Ωστόσο, είπε, τίθενται όροι και είναι δικαίωμα μίας αιτήτριας χώρας να τους δεχτεί ή όχι.

Σε ερώτηση ποιοι είναι οι παράγοντες που πρέπει να δημιουργηθούν ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Θα πρέπει να γνωρίζουμε την ημερήσια διάταξη, τα θέματα που θα συζητηθούν, αν οι συνομιλίες θα είναι ανοιχτές και ελεύθερες ή αν θα υπόκεινται σε επιδιαιτησία». Είπε, επίσης, ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης το 2005, υποδεικνύοντας ότι χρειάζονται δύο για να υπάρξει συμφωνία.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι σε μία διαπραγμάτευση γίνονται προτάσεις και αντιπροτάσεις και συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Ανέφερε, επίσης, ότι «είναι αφελής και εξωπραγματική η τοποθέτηση ότι πρέπει να καθορίσουμε τα όρια των εσχάτων υποχωρήσεων».

Η Τουρκία έχει διατυπώσει ότι όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών είναι μονομερείς αποφάσεις, στις οποίες κατέληξαν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και δεν τίθεται ζήτημα υπογραφής τους από την Αγκυρα.

Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV μετέδωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών υποχρεώθηκε να λύσει τη σιωπή του μετά την αυξημένη αντίδραση που εκδηλώθηκε στην Τουρκία από σημείωμα, το οποίο υπέβαλε η τουρκική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για μόνιμες παρεκκλίσεις στην προετοιμασία της χώρας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ