Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Δειλία τύπου «Χρυσής Αυγής»

Το όνομα του εντύπου που έφτασε στα χέρια μου ονομάζεται «Σύνθημα». Πρόκειται για το προπαγανδιστικό περιοδικό των Ναζί που τυπώθηκε στο Βερολίνο και κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1941 στην Αθήνα. Τη σημερινή ανατύπωσή του ανέλαβαν οι Χρυσαυγίτες. Το συνοδεύει μάλιστα η γνωστή ταινία της Λένι Ρίφενσταλ για τον Αδόλφο Χίτλερ.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον κάθε ψυχωτικό που θέλει να βλέπει μέσα στη φαιδρή δημοκρατία μας όποιον ηγέτη φασίστα θέλει. Αυτό όμως που ένιωσα ότι με βρώμιζε και πρόσβαλλε όλους τους νεκρούς Ελληνες της Κατοχής είναι η ανατύπωση αυτού του τεύχους. Μου έκανε ωστόσο εντύπωση η δειλία των Χρυσαυγιτών, που κρύφτηκαν πίσω από ένα DVD για τον Χίτλερ για να κάνουν το κήρυγμά τους. Η συμπεριφορά τους θυμίζει τον φουκαρά ψαρά που ρίχνει την πετονιά του σε μια τελευταία του προσπάθεια να πιάσει ό,τι προλαβαίνει. Ετσι οι Χρυσαυγίτες, με το τεύχος του «Συνθήματος» ανά χείρας, δεν τόλμησαν να αναμετρηθούν δημόσια με το φως της πραγματικότητας, αφού γνώριζαν εκ των προτέρων την απάντηση που θα εισέπρατταν.

Οταν ψάχνεις για πελάτες και ακροατήριο, πρέπει να μη μακιγιάρεσαι ούτε να κρύβεσαι. Οταν τυπώνεις ένα τέτοιο τεύχος, πρέπει να νιώθεις και το κόστος που θα πληρώσεις μαζί με το φόβο και τη γύμνια σου απέναντι στους νεκρούς πατριώτες, που δεν καταδέχτηκαν να συνεργαστούν με τους Γερμανούς κατακτητές, δεν έγιναν κουκουλοφόροι, ούτε πέρασαν στα Τάγματα Ασφαλείας.

Η Ιστορία καταδικάζει, αφήνοντας την προπαγάνδα για τους Ναζίδες στα σκουπίδια της.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ