Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Σύντροφοι,

Οσο διαβάζω τις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τόσο χωνεύω τα νοήματα, τη ρεαλιστικότητα, την αναγκαιότητα της κομμουνιστικής κοινωνίας. Οι προτάσεις που διατυπώνονται για την παραπέρα πορεία, για ένα ακόμη βήμα προς τα μπρος, δεν μπορώ να πω, παρά ότι είναι αναγκαίες, υλοποιήσιμες, τεκμηριωμένες, επίκαιρες.

Αυτά που παραπέρα θέλω να πω και είναι αποστάγματα σκέψης και επαφών με συντρόφους, φίλους, αντιπάλους, απλούς ανθρώπους, είναι τα ακόλουθα:

1. Εχουμε ανάγκη περισσότερων και καλύτερων στελεχών, στελεχών όπως περιγράφονται στις σελίδες 55, 56, 57 και επιπλέον με ανοιχτά μυαλά και ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής - επιφάνειας.

2. Είναι ανάγκη η ενημέρωση, κυρίως από την τηλεόραση του 902 να πλατύνει και να γίνει αποδεκτή από το ευρύτερο κοινό, χωρίς να θιγεί η σοβαρότητα, η αντικειμενικότητα, η ιδιαιτερότητα του σταθμού. Επίσης, πρέπει να αυξηθεί η ακροαματικότητα, με προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών της Σοβιετικής Ενωσης, των σοσιαλιστικών χωρών που πιστεύω, πρέπει να είναι φτηνές.

3. Οι ευθύνες για τα πισωγυρίσματα, τη μη προώθηση καινούριων κατακτήσεων της εργατικής τάξης δε βαρύνουν μόνο το ΚΚΕ, αλλά και όλη την εργατική τάξη και τον καθένα χωριστά. Γι' αυτό πρέπει από όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλα τα στελέχη να καταλογίζονται πιο δηκτικά οι ευθύνες και του λαού που ανέχεται, υποχωρεί και δε διεκδικεί.

4. Μεγάλη αποδοχή έχει από τον κόσμο το συγκεκριμένο, το απλουστευμένο, το εξειδικευμένο, π.χ. 1.200 ευρώ μισθός, 960 ευρώ σύνταξη κλπ. Οι γενικόλογες αναφορές για φτώχεια δεν εντυπώνονται, δεν αφορούν στον καθένα, δε βοηθάνε στην αντιπαράθεση.

5. Προτεραιότητα έχει το ΑΑΔΜ και ένας από τους δρόμους πραγμάτωσής του είναι το δυνάμωμα της ΚΟΒ στους χώρους δουλιάς, των εργατικών ΚΟΒ. Αυτό πάει να πει στην πράξη αδυνάτισμα των συνοικιακών ΚΟΒ. Εχουν υπολογιστεί τα υπέρ και τα μείον;

Σύντροφοι, ο καπιταλισμός με τους υπαλλήλους του και τα πανεπιστήμιά του μεθοδικά εκμεταλλεύεται και την παραμικρή αδυναμία ή λάθος του κομμουνιστικού κόμματος. Ακόμη δε διστάζει να τα χρησιμοποιεί σαν βαρόμετρα και ασφαλιστικές βαλβίδες. Επιπλέον, οι μη συνειδητοποιημένοι ταξικά εργαζόμενοι, η συντριπτική πλειοψηφία, πέφτουν στη μαλθακότητα, στο «περίμενε» και τη νοοτροπία κάτι θα τσιμπήσουμε με τους αγώνες αυτών που μπαίνουν μπροστά.

Αυτά τα δυσάρεστα, πιστεύω, πως έχουν ένα γιατρικό, και αυτό είναι η ενεργοποίηση, η κλιμάκωση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματός μας.

Η ΚΕ, τα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα του ΚΚΕ είναι η πλατφόρμα εκτόξευσης του τιμημένου Κόμματός μας. Η ταξική συνείδηση, οργάνωση και πάλη αναπτύσσεται με το σωστό προγραμματισμό και την επιλογή των στρατηγικών και των ελιγμών που επιλέγει η ΚΕ.

Το αν στις χθεσινές και προχθεσινές εκλογές πήραμε 5 ή 6% μόνο, καθόλου δεν αποτελεί τεκμήριο απόρριψης, όπως δεν αποτελεί καθόλου τεκμήριο αποδοχής το αν ξαφνικά παίρναμε 30%.

Η σίγουρη νίκη είναι καρπός γνώσης, υπομονής, επιμονής και μεγάλων αρετών, γιατί οι στόχοι δεν είναι μικροί, μεμονωμένοι, προσωπικοί, αλλά πανανθρώπινοι. Τα σφάλματα, οι ήττες του παρελθόντος δεν προσφέρονται για ομφαλοσκόπηση, αλλά μόνο για μελέτη, εξαγωγή συμπερασμάτων, χρήσιμων στο παρόν και το μέλλον, για αποφυγή ίδιων σφαλμάτων σε ίδιες συνθήκες.

Για να ξεμαγαρίσει ο τόπος από την καπιταλιστική λερναία ύδρα δε χρειάζεται Ηρακλής υπηρέτης, αλλά Ηρακλής επαναστάτης.

Με συντροφικούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Κώστας Ανεστόπουλος

ΚΟΒ Ταμπαχάνων Πάτρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ