Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αγωνιστικός αναβρασμός

Αποψη από τις περσινές κινητοποιήσεις των αγροτών της Πελοποννήσου

ICON

Αποψη από τις περσινές κινητοποιήσεις των αγροτών της Πελοποννήσου
Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα σε Αχαΐα - Ηλεία - Μεσσηνία - Αργολίδα που προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία των πανελλαδικών παναγροτικών συλλαλητηρίων που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) στις 31 Γενάρη, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους εξοβελίζει από τα χωράφια τους.

Στα πλαίσια αυτά, τα αγροτικά στελέχη της ΠΑΣΥ έχουν ξεχυθεί στην ύπαιθρο και με ενημερωτικές συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις καλούν τον κόσμο να δώσει μαζικό «παρών» στις κινητοποιήσεις, για να κερδίσουν «σήμερα» και να εξασφαλίσουν καλύτερες προϋποθέσεις «αύριο», ώστε από καλύτερες θέσεις να ανατρέψουν την εφαρμοζόμενη πολιτική που τους καταδικάζει στην ανέχεια.

Τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στην περιοχή, στη συντριπτική της πλειοψηφία, είναι στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Η καλλιεργητική χρονιά που μόλις πέρασε έδωσε συντριπτικό χτύπημα στο εισόδημά τους. Είδαν τις σοδειές τους σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα (κηπευτικά, φρούτα, πατάτες, σταφίδα κ.ά.) είτε να σαπίζουν στα χωράφια και στις αποθήκες, είτε να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές στους μεγαλεμπόρους. Είναι χαρακτηριστικό - και αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα - ότι προϊόντα όπως πατάτες, κηπευτικά, φρούτα, κ.ά., πουλήθηκαν - και εξακολουθούν να πωλούνται - στην αγορά μέσα από τους μεγαλεμπόρους και τα σούπερ - μάρκετ, μέχρι και δέκα φορές (!!!) περισσότερο από την τιμή που αγοράστηκαν από τον αγρότη.

Κεντρικά αιτήματα των αγροτών, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Εγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των προϊόντων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αμεση εξόφληση των ελαιοπαραγωγών στο 100% της περσινής επιδότησης και να δοθεί άμεσα η νέα στο σύνολό της χωρίς περικοπές. Να μην παρθεί υπόψη για τις επόμενες επιδοτήσεις η περσινή περικοπή του λαδιού.
  • Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές προηγούμενων ετών.
  • Ελεγχος και περιορισμός των αθρόων εισαγωγών και αναγραφή προέλευσης των εισαγόμενων προϊόντων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ