Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Στους ιδιώτες με αποικιοκρατικούς όρους

Τον προσεχή Μάρτη θα καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοσχέδιο - σκάνδαλο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση ιδιωτικοποίησης των δημόσιων έργων υποδομής. Εργα, η χρήση των οποίων θα πληρωθεί πανάκριβα από τον ελληνικό λαό είτε με τη μορφή των «αλμυρών» διοδίων, όταν πρόκειται για την περίπτωση διαχείρισης των οδικών αξόνων, είτε με τη μορφή των υψηλών ενοικίων που θα καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο στους ιδιώτες, όταν πρόκειται για νοσοκομεία, σχολεία, ή ακόμα και υπηρεσίες οι οποίες θα ανατεθούν σε ιδιώτες (πχ ανάθεση φύλαξης δασικών εκτάσεων). Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Χ. Φώλια, για την πρόοδο απορρόφησης των έργων του Γ' ΚΠΣ.

Το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την παραγωγή έργων υποδομής», θα αποτελέσει το έναυσμα της συνολικής παράδοσης κάθε δημόσιου έργου υποδομής, μικρού, μεσαίου ή μεγάλου, σε ιδιωτικές εταιρίες. Για τα νέα αυτά σχήματα, τα οποία κινούνται στην ακραία νεοφιλελεύθερη λογική της εμπορευματικοποίησης και της ανταποδοτικότητας, εκτός από τους κατασκευαστές μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από τις τράπεζες, οι οποίες και θα αναλάβουν τη χρηματοδότησή τους. Κατασκευαστές και τραπεζίτες προσδοκούν στις λεόντειες συμφωνίες που θα υπογράψουν με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα εγγυάται στο ιδιωτικό κεφάλαιο που θα τοποθετηθεί υψηλές μακροχρόνιες και ασφαλείς ετήσιες αποδόσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπερνούν και το 15%, τη στιγμή που τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου προσφέρουν επιτόκια κάτω από 3%.

Οσο για το βαθμό προόδου του ΚΠΣ, η εικόνα είναι πλήρως απογοητευτική. Οπως αναγκάστηκε να ομολογήσει χτες ο Χ. Φώλιας, μέχρι σήμερα έχουν απολεσθεί περί τα 2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,1 δισ. αφορά οριστικές απώλειες πόρων έργων του Β' ΚΠΣ, ενώ η σημερινή κυβέρνηση έθεσε εκτός συστήματος κοινοτικής χρηματοδότησης, έργα του Γ' ΚΠΣ ύψους 950 εκατ. ευρώ, επειδή μετά από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι εμφάνιζαν σημαντικά κατασκευαστικά προβλήματα. Από την άλλη, επικρέμεται η σπάθη της αναστολής πληρωμών από την πλευρά της ΕΕ, αν η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του Φλεβάρη δεν απαντήσει ικανοποιητικά, για άλλα... προβληματικά έργα του Γ' ΚΠΣ, που επίσης χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους. Οι έλεγχοι που έγιναν σ' αυτά διαπίστωσαν παρατυπίες και σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα. Με επιστολή της αρμόδιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει πρόταση οριστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που εμφανίζει το σύστημα παραγωγής των δημοσίων έργων, ενώ απειλούν ότι αν κάτι τέτοιο δε γίνει, η Κοινότητα θα προχωρήσει από τον προσεχή Μάρτη σε αναστολή πληρωμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ