Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κι εδώ κυβερνητικός εμπαιγμός

Ασύστολα εμπαίζει τους καπνοπαραγωγούς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο όνομα της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών επιδιώξεων των καπνεμπόρων μεταποιητών και της εφαρμογής των ολέθριων κανονισμών της ΕΕ.

Φέτος οι καπνέμποροι έχουν «ξεφτιλίσει» τις τιμές σε «Βιρτζίνια», «Μπέρλεϊ», «Σ-79» «Τσεμπέλια» και «Μαύρα» με αποτέλεσμα οι αγοραπωλησίες να έχουν παγώσει και να μην κουνιέται φύλλο. Για παράδειγμα, μέχρι τις 10 Γενάρη είχαν πουληθεί μόλις 1.917 τόνοι, όταν αντίστοιχα την ίδια ημερομηνία τον Γενάρη του 2004 είχαν πουληθεί 8.767 τόνοι. Και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βγαίνει και ανακοινώνει ότι σε σύσκεψη που έγινε προχτές με τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Καπνού, της Καπνικής και του Πανελληνίου Συλλόγου μεταποιητών καπνού, συμφωνήθηκε πως από 1ης Φλεβάρη δεσμεύτηκαν οι μεταποιητές να καταθέσουν προγράμματα αγορών. Πρόκειται για κοροϊδία, γιατί αν ήθελαν οι μεταποιητές ας έβγαζαν προγράμματα μετά τις 30 του Απρίλη...

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα πως οι μεταποιητές δεσμεύτηκαν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου οι τιμές να κυμανθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ επίσης συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αντικειμενική αξιολόγηση των καπνών. Χέστηκε η φοράδα... στη λιάστρα, δηλαδή. Και στην πράξη τι πρόκειται να γίνει μετά την προχτεσινή σύσκεψη: Να μην δώσουν οι καπνέμποροι τιμή 15 λεπτά το κιλά στους παραγωγούς «Βιρτζίνια» της Φθιώτιδας και της Καρδίτσας, αλλά να δώσουν τιμή 18 λεπτά; Αν είναι να δώσουν υποφερτές τιμές ας δώσουν τιμή 1 ευρώ το κιλό, όπως έγινε για τη σοδειά του 2002. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για τη σοδειά του 2004, οι τιμές που δόθηκαν μέχρι τώρα για τα «Σ - 79» ήταν γύρω στα 10 λεπτά και στα «Τσεμπέλια» 18 λεπτά, όταν για αυτές τις ποικιλίες η τιμή πριν 10 - 15 χρόνια ήταν 400 - 450 δρχ. το κιλό (1,17 με 1,32 ευρώ).

Κατά τ' άλλα, όπως ακούστηκε, ο υφυπουργός Αλ. Κοντός είπε μέσα στη σύσκεψη πως η επιδότηση στον καπνό θα αποσυνδεθεί κατά 100%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ