Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εμφαση στην... επιχειρηματικότητα

Για τη λειτουργία της αγοράς αγωνιά η κυβέρνηση που επεξεργάζεται το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Εντατικά προετοιμάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου ένας ακόμη σημαντικός τομέας - και με ιδιαίτερες προοπτικές - στο χώρο της ενέργειας να χρησιμεύσει στους ιδιώτες ως πεδίο προνομιακής κερδοφορίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, με αφορμή την υπογραφή νέων αδειών παραγωγής συνολικής ισχύος 81,27MW, το νέο πλαίσιο θα είναι «σαφές και απλό» έτσι ώστε να προωθούνται οι επενδύσεις και να προχωρούν απρόσκοπτα τα έργα. Μάλιστα το υπουργείο θεωρεί ότι με το νέο πλαίσιο πρέπει «να αποφεύγονται φαινόμενα στρέβλωσης και καταχρήσεων» υπό την αίρεση ότι δε θα θίγονται «η ελευθερία της αγοράς και οι επιχειρηματικές συνεργασίες»!!!

Στις κατευθύνσεις του νέου πλαισίου, είναι και η «ριζική μείωση του πλήθους των απαιτούμενων εγκρίσεων» στο όνομα της μείωσης της γραφειοκρατίας. Παράλληλα επιδιώκεται «η ασφάλεια των επενδύσεων με ισχυρή νομική κατοχύρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου ΑΠΕ και κατοχύρωση των εγκρίσεων και παραχωρήσεων σε εκτάσεις του δημοσίου». Η επιδίωξη αυτή έχει άμεση σχέση με την άρση των εμποδίων που προβάλλονται από νόμους, διατάξεις ή τοπικές αντιδράσεις κατοίκων και φορέων σε τέτοιου είδους επενδύσεις.

Ωστόσο οι προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν έχουν να κάνουν με την υποχρέωση του δημοσίου να παρέχει επαρκή και φτηνή ενέργεια στα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη ότι «ανοίγουμε την αγορά και προωθούμε την επιχειρηματικότητα. Αυτός είναι ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο των ΑΠΕ». Σύμφωνα με τον υφυπουργό το νέο πλαίσιο θα περιέχει και μεταβατικές διατάξεις για την προσαρμογή των αδειών που έχουν ήδη εκδοθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ