Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Πλήρης συμπόρευση με τους νεοταξικούς σχεδιασμούς

Στον τομέα της Εθνικής Αμυνας, η ΝΔ, κατά τον ένα χρόνο που βρίσκεται στην κυβέρνηση, βαδίζει στα χνάρια της ίδιας πολιτικής ενίσχυσης και υλοποίησης των νεοταξικών σχεδιασμών, πολιτική που είχαν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ηδη, το ΚΥΣΕΑ την 1η Μάρτη 2005 ενέκρινε την κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενη «Πολιτική Εθνικής Αμυνας». Πρόκειται για πολιτική εναρμονισμένη στις κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Η νέα πολιτική άμυνας καθορίστηκε με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που έγινε τον Ιούνη του 2004 στην Κωνσταντινούπολη, όπου τέθηκαν οι κατευθύνσεις για την επιχειρησιακή του ετοιμότητα και καθορίστηκαν οι υποχρεώσεις των χωρών - μελών.

Είχε προηγηθεί το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ), στις 24 Νοέμβρη 2004, που αποφάσισε για τη Μελλοντική Δομή Ενόπλων Δυνάμεων (2005-2020), με βάση την οποία το δόγμα υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων και της εθνικής ανεξαρτησίας αντικαθίσταται από το ΝΑΤΟικό δόγμα περί «ασύμμετρων απειλών» και ενισχύεται η ελληνική στρατιωτική παρουσία στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ηδη, ενισχύεται η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν και η Ελλάδα συμμετέχει οικονομικά στην εκπαίδευση των «ταγμάτων ασφαλείας» στο Ιράκ.

Στα πλαίσια αυτά, ενισχύεται ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών, που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, με τη δημιουργία του συστήματος Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ) που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται, σύμφωνα με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, για ένα είδος μερικής και εποχικής απασχόλησης στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα αφορά περί τους 30.000 στρατιώτες.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Αμυνας η ενημέρωση τέθηκε υπό διωγμό με τα μέτρα περιορισμού των δημοσιογράφων που επέβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε βάρος των διαπιστευμένων, στους οποίους απαγορεύεται οποιαδήποτε κίνηση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια και χωρίς στρατιωτική συνοδεία.

Στην εξωτερική πολιτική

Στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση ακολούθησε την πολιτική των προκατόχων της.

  • Η Ελλάδα και επί της πρωθυπουργίας του Κ. Καραμανλή συνεχίζει να συμπαρίσταται στην προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία για να γίνει μέλος της ΕΕ, παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και τις αμφισβητήσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου.
  • Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει λάβει το μήνυμα από τις ΗΠΑ για να συνετίσει τη Λευκωσία, ώστε να μετριάσει τις απαιτήσεις της σε σχέση με το απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν» και να σταματήσει τις «απειλές» να μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, αν η Αγκυρα δεν αναγνωρίσει το κυπριακό κράτος.
  • Στα Βαλκάνια, η Αθήνα φαίνεται πως αρχίζει να αποδέχεται τις «ρεαλιστικές» προσεγγίσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων για ανεξάρτητο - στον ένα ή τον άλλο βαθμό - Κοσσυφοπέδιο, προβάλλοντας την άποψη πως δεν μπορούμε να επανέλθουμε στο καθεστώς προ του '99.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ