Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επίδομα μιζέριας με ... προϋποθέσεις

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον «Οίκο Ναύτου» στις 21 Απρίλη καλούν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Στην ουρά της ανεργίας...
Στην ουρά της ανεργίας...
Αγωνιστικά απαντούν οι ναυτεργάτες στο αίσχος των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία όχι μόνο ισοδυναμούν με ξεροκόμματο, αλλά, επιπλέον, οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων! Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στους άνεργους ναυτεργάτες λόγω Πάσχα ανέρχεται στα 260 ευρώ στους έγγαμους και 197 στους άγαμους!

Με πρωτοβουλία των αγωνιστικών ναυτεργατικών σωματείων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ) στις 21 Απρίλη στις 11 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στον «Οίκο Ναύτου» στον Πειραιά και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ιδρύματος.

Οι ναυτεργάτες απαιτούν η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης λόγω γιορτών και τα επιδόματα ανεργίας να καταβάλλονται σε όλους τους άνεργους συναδέλφους τους και να είναι στο 80% του μισθού. Διεκδικούν επίσης την απορρόφηση όλων των ανέργων, τον καθορισμό των οργανικών συνθέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων, ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται σαν συντάξιμος, ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλο το διάστημα της ανεργίας και άλλα αιτήματα.

Η ανεργία στους ναυτεργάτες έχει φτάσει πια σε τέτοια επίπεδα που δεν μπορεί πλέον να αποκρυφτεί ούτε από τα αναξιόπιστα, εξόφθαλμα «μαγειρεμένα», μηνιαία, στοιχεία που εκδίδει το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο που εξέδωσε το Φλεβάρη, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ναυτεργάτες ήταν 3.028, από τους 2.714 που ήταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οσο για την προστασία αυτών των ανέργων είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 3.028, επίδομα ανεργίας κατάφεραν να πάρουν οι 1.469, δηλαδή το 51,48% έμεινε «εκτός» επιδόματος!

Σε σχετική ανακοίνωση, τα ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν τον εμπαιγμό των άνεργων ναυτεργατών και υπογραμμίζουν ότι η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, ταυτόσημη και στην ίδια κατεύθυνση με αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, «ακολουθεί πιστά αντιναυτεργατικές επιλογές, υπερασπίζοντας τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει τις πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών». Με μοναδικό προσανατολισμό, όπως επισημαίνεται, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εφοπλιστών, κυβέρνηση και ΥΕΝ, με σύμμαχο και την πλειοψηφία στην ΠΝΟ, καταδικάζουν τους ναυτεργάτες στη μακροχρόνια ανεργία, ενώ ταυτόχρονα με την εφοπλιστόδουλη πολιτική αυξάνει και διογκώνει τα προβλήματα της ναυτεργατικής οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ