Σάββατο 7 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Ελληνας εφοπλιστής έσπασε το εμπάργκο

Επιβεβαιώθηκε χτες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός έστειλε το καράβι του «Aegean Sun» στο λιμάνι της Αμμοχώστου για να ξεφορτώσει μεταχειρισμένα οχήματα από τη Βρετανία, παραβιάζοντας το εμπάργκο που ισχύει για τα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου. Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χτες το απόγευμα αναφέρεται ότι: «Παρά τη ρητή απαγόρευση του ΥΕΝ, σύμφωνα με την από 12/04/1980 διαταγή αριθ. πρωτ. 050047/25/75 και την από 11/08/1983 διαταγή αριθ. πρωτ. 050047/28/76, οι οποίες δεν επιτρέπουν προσέγγιση ελληνικών πλοίων σε κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου, το υπό ελληνική σημαία οχηματαγωγό πλοίο "AEGEAN SUN" Ν.Π. 11219 προσέγγισε παράνομα το λιμάνι Αμμοχώστου προερχόμενο από το βρετανικό λιμάνι HARWICH».

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης ανέφερε μεν ότι: «Δόθηκε η εντολή να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στην πλοιοκτήτρια εταιρία και τον πλοίαρχο του "AEGEAN SUN", όμως από τις εν λόγω ποινές οι μόνες που αναφέρονται ρητά είναι αυτές σε βάρος του πλοιάρχου του πλοίου Στάθη Στυλιανού. Ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες σε βάρος του Αγαπητού δεν υπάρχει λέξη. Ετσι κατά το υπουργείο, ο πλοίαρχος θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του Εμπορικού Ναυτικού και μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση θα του αφαιρεθεί η άδεια και το ναυτικό φυλλάδιο». Επίσης, στον πλοίαρχο δόθηκε αυστηρή εντολή να επιστρέψει άμεσα στο πλησιέστερο ελληνικό λιμάνι. Σε περίπτωση που αρνηθεί αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 2 ετών.

Διερευνά η κυπριακή κυβέρνηση

Η κυπριακή κυβέρνηση διερευνά τις πληροφορίες περί του πλοίου ελληνικών συμφερόντων που κατέπλευσε στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, υψώνοντας μάλιστα τη σημαία του ψευδοκράτους. Την πληροφορία δημοσίευσε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πλοίο ανήκει στην εταιρία «Aegean Cargo», ιδιοκτησίας του Κ. Αγαπητού και είναι χρονοναυλωμένο στη βρετανική εταιρία «Euromet».

«Εχω σημειώσει την είδηση από τη "Γενί Ντουζέν". Το θέμα ερευνάται», δήλωσε για το θέμα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ