Σάββατο 7 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ομοβροντία δηλώσεων παραχάραξης της Ιστορίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ/ ΡΙΓΑ/ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ/ ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζοντας την ενορχηστρωμένη προσπάθεια «αναθεώρησης» και ξαναγραψίματος της Ιστορίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση προέβη χτες Παρασκευή στη δημοσιοποίηση μιας ανακοίνωσης όσον αφορά την επέτειο των 60 χρόνων από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, όπου τονίζει ότι «το τέλος της δικτατορίας»στην Ευρώπη δεν υπήρξε η ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά «η πτώση του τείχους του Βερολίνου»!..

Ο χρονισμός, η στιγμή που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Ενωση για να κάνει αυτήν τη δήλωση, κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς την 9η Μάη κορυφώνονται οι εορτασμοί για την Αντιφασιστική Νίκη. Το προκλητικό κείμενο συνεχίζει: «...τιμούμε τα πολλά αθώα θύματα των παρελθουσών συγκρούσεων που πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα υπεραμυνόμενοι της ελευθερίας και της δημοκρατίας», και προσθέτει «Θυμόμαστε επίσης τα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων για τους οποίους το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου δεν υπήρξε το τέλος της δικτατορίας, και για τους οποίους η αληθινή ελευθερία θα ερχόταν μόνο με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».

Από κοντά στην προσπάθεια της ΕΕ και ο Πολωνός πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο οποίος δήλωσε επίσης χτες ότι «σήμερα που είμαστε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αναμένουμε από τους συμμάχους μας να δώσουν μάχη για την ιστορική αλήθεια» (sic), αναφερόμενος σε μια (κατά φαντασίαν του) προσπάθεια της Μόσχας να «ωραιοποιήσει» το... παρελθόν της Ρωσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηγέτες των βαλτικών χωρών ουσιαστικά μποϊκοτάρουν τις εκδηλώσεις της 9ης Μάη στη Μόσχα, καθώς, όπως αναφέρουν, εμμέσως πλην σαφώς, οι κυβερνήσεις τους «δεν αναγνωρίζουν - το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου - ως τη στιγμή της απελευθέρωσής τους».

Τον τόνο σε αυτή τη γραμμή δίνει τις τελευταίες δύο ημέρες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Λιθουανίας και καθ' οδόν προς τη Λετονία, είπε ότι «ασφαλώς» θα θυμίσει στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «το τέλος του πολέμου έφερε τη Σοβιετική κατοχή» (sic) στις βαλτικές Δημοκρατίες (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία).

Πέραν της προσπάθειας ξαναγραψίματος της Ιστορίας, όμως, ο Μπους επιχείρησε, όπως και η υπουργός του των Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις τον περασμένο μήνα, να προωθήσει και τα σχέδια ανατροπής στη Λευκορωσία, την «τελευταία αληθινή δικτατορία της Ευρώπης», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί η αμερικάνικη κυβέρνηση.

Μάλιστα, απηύθυνε «έκκληση» στη Λιθουανία «να βοηθήσει» τη Λευκορωσία να «προωθήσει τη δημοκρατία», σε συνέντευξη που παραχώρησε στη λιθουανική εφημερίδα «Κάουνο Ντιένα». Στη συνέντευξη αυτή αποκάλυψε ότι είχε συναντηθεί και ο ίδιος με «ακτιβιστές» [και] από τη Λευκορωσία σε μια επίσκεψή του στη Σλοβακία, στους οποίους είχε τονίσει πως η Ουάσιγκτον ελπίζει να τους δει «ελεύθερους» - με άλλα λόγια, με ένα καθεστώς της αρεσκείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ...

Στη Ρίγα ο Μπους

Στο μεταξύ ο Μπους βρίσκεται σε περιοδεία, με πρώτο σταθμό την πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, πόλη που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» και της «Πράβντα», έχει μετατραπεί σε φρούριο - τα κόστη της μονοήμερης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μπους θα περάσει ακόμη από την Ολλανδία, κατόπιν τη Ρωσία και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Γεωργία, όπου θα συναντηθεί με τον Μιχαήλ Σαακασβίλι (ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι δε θα παραστεί στη Μόσχα), που ουσιαστικά εγκατέστησε η Ουάσιγκτον στην εξουσία διαμέσου της «επανάστασης των ρόδων» το 2003.

Τη ρωσική απάντηση σε όλες αυτές τις δηλώσεις - ότι «ουδέποτε υπήρξε κατοχή» στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες...- η «Ουάσινγκτον Ποστ» την αποκάλεσε «επαναφορά της σοβιετικής εκδοχής της δημοκρατίας»...

Αλλά και ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν φρόντισε να δώσει τις «εξετάσεις» του δηλώνοντας στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», «Δεν μπορώ να συμφωνήσω να αντιμετωπίζεται ο Στάλιν ισότιμα με τον Χίτλερ. Ναι, ο Στάλιν ήταν αναμφισβήτητα ένας τύραννος, πολλοί τον χαρακτηρίζουν εγκληματία. Αλλά δεν ήταν και ναζί!».

Β. Τιούλκιν: «Να σταματήσουμε αυτό το σκυλολόι»

Ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), Β. Τιούλκιν, σε δήλωσή του, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Σήμερα εμφανίστηκαν νέοι φίρερ: οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, μ' επικεφαλής τον Μπους. Ενα από τα πρώτα καθήκοντα αυτών των νέων "αφεντικών του κόσμου" έγινε η παραχάραξη της Ιστορίας. Στόχος τους είναι να πνίξουν τον ταξικό χαρακτήρα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, να κρύψουν το κύριο αποτέλεσμά του: τη νίκη του κομμουνισμού κατά του φασισμού. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζουν την προπαγανδιστική εξασφάλιση της επανάληψης του δρόμου του Αδόλφου.

Οι αστικές εξουσίες σε Λετονία, Λιθουανία κι Εσθονία, που είναι έτοιμες να υπηρετήσουν τα νέα αφεντικά, όπως το '40 τον Χίτλερ, αφού έγιναν μέλη της νέας ιμπεριαλιστικής ένωσης, της ΕΕ, που συγκροτήθηκε για τη συμμετοχή του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στον αγώνα για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, αρχίζουν να προβάλλουν εδαφικές, οικονομικές και πολιτικές απαιτήσεις απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία ζητώντας "μεταμέλεια"». Και συνεχίζει: «Ο Τζ. Μπους διεγείροντας αυτό το αστικό σκυλολόι κατά της σημερινής Ρωσίας, στην πραγματικότητα συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στα Σοβιέτ. Και η ρωσική κυβέρνηση εδώ τον υπηρετεί πιστά. Η προπαγάνδα του Μπους μόνο υπογραμμίζει ποιος είναι ο κύριος σ' αυτό το κοπάδι. Κι όλοι τους συνεχίζουν την υπόθεση του Χίτλερ, δηλαδή τον αγώνα ενάντια στην ΕΣΣΔ. Ολοι τους "αναγνωρίζουν" τη σοβιετική κατοχή και στα Ουράλια και στη Σιβηρία. Καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου είναι να σταματήσουν αυτό το σκυλολόι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ