Σάββατο 7 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αμερικανοκίνητη» αδιαλλαξία από τον Ταλάτ

Αποθρασύνεται ο κατοχικός Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ασκούν πιέσεις αποκλειστικά στην κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν».

Ο Μ. Ταλάτ διάλεξε την ημέρα που η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Λ. Κένεντι πραγματοποιούσε επίσκεψη στα Κατεχόμενα, για να προβεί σε προκλητικές δηλώσεις, ενθαρρημένος από την «προστατευτική» στάση των Αμερικάνων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η δημιουργία μιας νέας Κύπρου, βασισμένης σε «δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη, όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν».

Σε δηλώσεις σε τουρκικό ιδιωτικό κανάλι, ο Μ. Ταλάτ ανέφερε ότι η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ κατηγόρησε και πάλι τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι θέτει πολλούς όρους για λύση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις, εξάλλου, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», σε σχέση με τις περιουσίες, ο Ταλάτ είπε ότι το θέμα αυτό, όπως και το Κυπριακό, είναι πολιτικό ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικές μεθόδους. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, πραγματοποιεί μελέτες για το θέμα των περιουσιών και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην πανικοβάλλονται. «Μετά τη μάχη που θα δοθεί στην Κύπρο, το θέμα θα μεταφερθεί στην Ευρώπη», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσκληση Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι απέκτησαν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι η απόκτηση αυτών των διαβατηρίων δε σημαίνει ότι κάτοχοι γίνονται και Ελληνοκύπριοι.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Λόρα Κένεντι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στα Κατεχόμενα με τον Ταλάτ, είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «έχει καθαρό και θετικό όραμα για το μέλλον» και ότι η δέσμευσή του για λύση είναι αναμφισβήτητη. Είπε επίσης ότι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Ο Ταλάτ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και δήλωσε ότι επανέλαβε τη δέσμευσή του για λύση και επανένωση της Κύπρου.

Είπε επίσης ότι ζήτησε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να τερματίσει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

  • Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει τις προσπάθειές του για σωστή προετοιμασία της νέας διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού. Ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι η προετοιμασία αυτή γίνεται συνεχώς και με επαφές στα Ηνωμένα Εθνη και με άλλους τρόπους, τους οποίους ο Τ. Παπαδόπουλος δε θέλει να δημοσιοποιήσει.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ