Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η Σύνοδος Κορυφής

...και στα υπόγεια ζάρια τους αιώνες παιχνίδι παίζουν οι αργυραμοιβοί...

Ξεκινά η ευρωενωσιακή Σύνοδος Κορυφής του Ιούνη. Κυρίαρχο θέμα το «μέλλον της Ευρώπης», ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι το μέλλον της «Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρώπης». Μόνο που το... Σύνταγμα της Ευρώπης δε δημιουργήθηκε για να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών της Ευρώπης, αλλά για να υλοποιήσει τους στόχους της Λισαβόνας και να προχωρήσει η διεύρυνση, αλλά υποθέτω ότι αυτό δεν έχει σημασία, σωστά;

Πραγματικό θρίλερ θα είναι, λένε, αυτή η σύνοδος, «η πιο δύσκολη μέχρι σήμερα», ισχυρίζονται οι διπλωμάτες... Βαθαίνει η κρίση στην ΕΕ, μετά τα ΟΧΙ.

Να τα αγνοήσουν και να συνεχίσουν την επικύρωση «κανονικά», ζητούν ορισμένοι. Αν τελικά η Συνθήκη εκπνεύσει, δεν πειράζει, θα περάσουμε ό,τι μας είναι απολύτως απαραίτητο, σαν προσθήκη στη Συνθήκη της Νίκαιας...

Να υπάρξει μία περίοδος «περισυλλογής», «να αναλύσουμε το μήνυμα των ψηφοφόρων», λένε κάποιοι άλλοι. Αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι. Περίοδος περισυλλογής γι' αυτούς σημαίνει τόσο και τέτοια ώστε «να κάτσει ο κουρνιαχτός». Να ξεχαστούν τα ΟΧΙ. Να ξεχαστούν ακόμα και αυτοί που τους είχαν υποσχεθεί δημοψήφισμα, ενδεχομένως, να περάσει στα κοινοβούλια και να είναι όλοι «ασφαλείς και ήσυχοι». Ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Και στις δύο περιπτώσεις, η «Ευρώπη της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών», καταπνίγει τη λαϊκή θέληση. Αγνοεί τη λαϊκή ετυμηγορία. Γυρίζει την πλάτη στους λαούς και επιβεβαιώνει τα δεσμά που τους έχει επιβάλει. Τους σέρνει στις αποφάσεις της και δείχνει τον αυταρχισμό της.

«Δέκα χώρες είπαν ΝΑΙ, είναι άδικο για δύο ΟΧΙ, να λέμε ότι η Συνθήκη πέθανε», ισχυρίζονται οι ηγούντες την Ενωση. Παραλείπουν όμως το πώς είπαν ΝΑΙ αυτές οι δέκα χώρες. Ξεχνάνε ότι απέφυγαν το δημοψήφισμα. Αποκρύπτουν ότι εκεί δε μίλησε ο λαός, αλλά οι κυβερνήσεις και οι κάθε λογής συμπορευόμενοί τους. Θεωρούν ως μη γενόμενες τις δημοσκοπήσεις που θέλουν τους πολίτες να απορρίπτουν τη «Συνταγματική Συνθήκη».

ΟΧΙ στην ΕΕ. ΟΧΙ στη Στρατηγική της Λισαβόνας. ΟΧΙ στις οδηγίες τύπου Μπολκενστάιν. ΟΧΙ στη μετάλλαξη των εργαζομένων σε είλωτες. ΟΧΙ στην ανεργία. ΟΧΙ στην καταστρατήγηση των ελευθεριών και στην ποινικοποίηση των ιδεών, υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας. ΟΧΙ.

Είναι κάποιοι που, αναφερόμενοι στο κίνημα του ΟΧΙ, μιλούν για «άνομη συμμαχία, ακροαριστερών και ακροδεξιών στοιχείων, νοσταλγών της δεκαετίας του '30». Κάνουν λάθος. Δεν είναι νοσταλγοί του '30 οι λαοί που είπαν ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» και τη λογική του «ευρωμονοδρόμου». Αλλοι έχουν τις ίδιες αφετηρίες και ρίζες με αυτές των απολυταρχικών και φασιστικών καθεστώτων. Οι ίδιοι θεσμοθετούν «τρομονόμους», Σένγκεν, «ευρωστρατούς» και σύγχρονους εργασιακούς μεσαίωνες. Οι λαοί εξεγείρονται, αντιστέκονται και ψάχνουν τη δική τους διέξοδο. Και θα τη βρουν. Γιατί υπάρχουν ακόμα μαλαματένια λόγια στο χορτάρι, για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές, κληρονομιά των καπετάνιων των βουνών...

Ξεκίνησε, όμως, η Σύνοδος Κορυφής.

...και στα υπόγεια ζάρια τους αιώνες παιχνίδι παίζουν οι αργυραμοιβοί...


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ