Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΦΕΔΡΟΙ ΥΨΗΛΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ»
Μισθοφόροι στην υπηρεσία της «νέας τάξης πραγμάτων»

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν στη Βουλή την ίδρυση του νέου σώματος που στρατιωτικοποιεί και άλλο τη χώρα

Σημαντικό κρίκο στην επικίνδυνη πορεία στρατιωτικοποίησης της χώρας και στην εξυπηρέτηση των διάφορων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, αποτελεί η θεσμοθέτηση των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (προβλέπεται να φθάσουν τις 30.000 άτομα μετά το 2007), που προβλέπεται σε νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Με τις διατάξεις του καθιερώνεται ένα ακόμα σώμα δίπλα στα υπάρχοντα (συνοροφύλακες, οπλίτες πενταετούς θητείας), αφού προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι «έφεδροι» θα πρέπει με αμοιβή να παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του χρόνου σε διάφορες στρατιωτικές μονάδες της παραμεθόριου.

Δίνοντας το στίγμα της θέσης του ΚΚΕ με την οποία καταψηφίζεται κατηγορηματικά το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του Κόμματος Λ. Κανέλλη τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία της:

«Είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο νομοσχέδιο, διότι στρατιωτικοποιεί τη χώρα, εκπαιδεύει τη νεολαία στο να γίνεται εν στολή υπηρέτης της τωρινής υπαρκτής και αιτίας των προβλημάτων της "νέας τάξης πραγμάτων", γιατί αυτό θα είναι εξ απελπισίας η μοναδική του διέξοδος: Μισθοφόρος στο στρατό, περιστασιακός και εποχιακός μισθοφόρος».

Τέτοιου είδους «έφεδροι» συνέχισε η Λ. Κανέλλη υπηρετούν σήμερα στο στρατό κατοχής των ΗΠΑ στο Ιράκ και αυτοί είναι άνεργοι Αμερικανοί που πέρασαν από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις στη δομή των Ενόπλων Δυνάμενων και ξεπέρασαν το πρόβλημα ανεργίας για κάποιο χρονικό διάστημα. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται σε ένα σχέδιο για να υπάρξει γύρω από τις ένοπλες δυνάμεις ένας γιγάντιος θεσμός, ο οποίος στην πραγματικότητα θα χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από την άμυνα της πατρίδας.

Με συμβασιουχικές αντιλήψεις θα ικανοποιηθεί η άμυνα της πατρίδας αναρωτήθηκε η Λ. Κανέλλη και πρόσθεσε: «Σε τι διαφέρει αυτό από τους ιδιωτικοποιημένους "Ράμπο" που έχουν οι Αμερικανοί;».

Δικαιολογώντας τη θέσπιση αυτού του νέου στρατιωτικού σώματος, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι επειδή οι εφεδρείες που ήδη υπάρχουν δε φθάνουν, προκύπτει η ανάγκη μιας επιπλέον δύναμης. Ισχυρίστηκε ότι το νέο σώμα θα δώσει ζωή στην παραμεθόριο και ιδιαίτερα στα νησιά, αφού «αυτά τα νέα παιδιά, τα άνεργα ή θα έφευγαν από τα νησιά ή θα περίμεναν να έρθει το καλοκαίρι για να εργαστούν».

Αναφερόμενος στη στρατιωτική θητεία, είπε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τις πολιτικές νεολαίες για την εξάμηνη θητεία, την καθιέρωση της οποίας όμως τη συνέδεσε με τη στράτευση στην ηλικία των 18 ετών.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ συνέδεσε την κατάθεση του νομοσχεδίου με τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση άλλαξε τη σταθερή θέση της χώρας για μη αλλαγή των συνόρων και με αφορμή τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο έχει διολισθήσει στη θέση ότι «όχι αλλαγές, αλλά όταν υπάρχει ανάγκη και δε δημιουργούν προβλήματα να γίνουν». Ειδικά, είπε, μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, αναλήφθηκαν δεσμεύσεις για συμμετοχή της χώρας μας στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και στη Μέση Ανατολή σε βάρος χωρών με τις οποίες παραδοσιακά η χώρα μας είχε πολύ καλές σχέσεις.

Ο Ο. Κολοζώφ εκτίμησε ότι για την εξυπηρέτηση αυτών των σχεδίων προωθούνται επιλογές που καθιστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το στρατό επαγγελματικό και πρόσθεσε:

«Αυτή η πορεία - με διάφορα προσχήματα - στρατιωτικοποίησης της χώρας μας πρέπει να σταματήσει. Εμείς είμαστε αντίθετοι και θα την πολεμήσουμε. Οσο και αν κάνετε αυστηρούς νόμους, θα μας βρείτε απέναντι, γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον και να βλέπουμε μια χώρα πλήρως στρατιωτικοποιημένη, όπου οι πολίτες της δε θα μπορούν ούτε να αναπνεύσουν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και σε όλο το σύστημα αστυνόμευσης με την εφεύρεση των ασύμμετρων απειλών».

Καταλήγοντας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να μετατρέψει το στρατό σε ένα σώμα που θα αστυνομεύει τον ελληνικό λαό όπως έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ κατήγγειλε ότι οι βουλευτές των περιοχών στις οποίες προβλέπεται να μπει σε ισχύ ο νόμος έχουν ήδη αρχίσει να καταρτίζουν καταλόγους για τις αναγκαίες προσλήψεις.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετοι με το νομοσχέδιο απλώς επειδή εκτιμούν ότι οι «έφεδροι» θα μετατραπούν σε έναν κομματικό στρατό και σε μία εφεδρεία συντεταγμένων ψηφοφόρων που θα καλύπτουν εκλογικά κενά. Αντίθετος με το νομοσχέδιο δήλωσε και ο ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ