Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κρεατομηχανή το λιμάνι για τους λιμενεργάτες
  • Εγγραφο που αποδεικνύει πως η ίδια η διοίκηση του ΟΛΠ τους υποχρεώνει σε διπλο-τριπλοβάρδιες
  • Σε αγωνιστικό αναβρασμό υποδέχτηκαν τη βουλευτή του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, που περιόδευσε στο Ικόνιο

Το έγγραφο με το οποίο η διοίκηση εκβιάζει τους εργάτες να κάνουν διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες, αδιαφορώντας για τους κινδύνους της ζωής τους
Το έγγραφο με το οποίο η διοίκηση εκβιάζει τους εργάτες να κάνουν διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες, αδιαφορώντας για τους κινδύνους της ζωής τους
Εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων, περνάνε από τις πλάτες τους. Δουλεύουν, αν παραστεί ανάγκη, δηλαδή αν βιάζεται ο... πελάτης, ακόμα και 24 ώρες το 24ωρο! Οι συνθήκες εργασίας άκρως επικίνδυνες. «Μπορεί να βρεθούμε και σε περισσότερα από 40 μέτρα ύψος, είτε πάνω στις ντάνες των εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ), είτε στις γερανογέφυρες». «Δουλεύουμε ασταμάτητα ακόμα και σε 50 βαθμούς το καλοκαίρι ή σε θερμοκρασία «μείον» το χειμώνα. Εδώ Πάσχα, Χριστούγεννα. Εδώ φτάσαμε να ξυριζόμαστε...»!

Ο λόγος και οι φράσεις των λιμενεργατών του ΟΛΠ ΑΕ. Αγανάκτηση που εξέφρασαν στην Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, η οποία χτες συνομίλησε μαζί τους στη διάρκεια περιοδείας της μαζί με στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, στο λιμάνι, ξεκινώντας νωρίς το πρωί από το χώρο συγκέντρωσής τους στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Ικονίου.

Ο κλάδος των λιμενεργατών τελευταία έχει μπει στο σημάδι της κυβέρνησης της ΝΔ και όχι τυχαία. Εχουν εργασιακά δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες για να μην αποτελούν φτηνό κρέας για τους εφοπλιστές και τις πολυεθνικές μεταφορικές εταιρίες. Τώρα που ήρθε η ώρα το λιμάνι να παραδοθεί στο πιάτο των ιδιωτών, τα εργασιακά δικαιώματα, «κοστίζουν» για τους «επενδυτές», εμποδίζουν τις... καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και η κυβέρνηση έχει βάλει πλώρη να τα συνθλίψει.

Τα στοιχεία που αναδείχτηκαν από τους λιμενεργάτες, ήταν άκρως αποκαλυπτικά και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, που έχει αναλάβει εργολαβικά την υπονόμευση του κλάδου, όσο και το ΠΑΣΟΚ, που φρόντισε να στρώσει το δρόμο γι' αυτή την επίθεση, αλλά και το ΣΥΝ που προσπαθεί να σπείρει μέσω των συνδικαλιστών του στο χώρο και παρέα με αυτούς των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, σύγχυση και αποπροσανατολισμό, περιορίζοντας τις διεκδικήσεις τους.


Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, με βάση το ΠΔ του 1989 είναι 2.250. Από τη χρονιά έκδοσης του ΠΔ μέχρι και σήμερα, που το μεταφορικό έργο έχει πολλαπλασιαστεί - τα τελευταία δύο χρόνια εκτινάχτηκε στο 70% - αντί ανάλογα να τροποποιηθεί το ΠΔ για την αύξηση των οργανικών θέσεων, ο αριθμός των λιμενεργατών αποδεκατίστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα, το τεράστιο μέγεθος του μεταφορικού έργου να «βγαίνει» από 450 εργάτες!

Το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας το δρόμο για το ξεπούλημα μετέτρεψε τον ΟΛΠ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ και ΑΕ. Για να περάσει η πρώτη πράξη του «εγκλήματος» στα «μαλακά», κατέταξαν τους λιμενεργάτες στην 28η μισθολογική βαθμίδα του ΙΚΑ, που πρακτικά σημαίνει σήμερα ετήσιες αποδοχές όχι κάτω από 30.000 ευρώ καθαρά.

Σε αυτό το ποσό τώρα έρχονται να προστεθούν τα ποσά από υπερωρίες μέχρι εξάντλησης των λιμενεργατών, για τις οποίες καταγγέλλονται από τον Μ. Κεφαλογιάννη ως... «αριστοκρατία»! Ομως με έγγραφο που κατέθεσαν χτες οι λιμενεργάτες στην Ελπ. Παντελάκη αποδεικνύεται ότι αυτός που τους υποχρεώνει και μάλιστα με τη μέθοδο ακόμα και του εκβιασμού, σε διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, είναι η διοίκηση του ΟΛΠ, στην οποία εντολές δίνει ο ίδιος ο Μ. Κεφαλογιάννης, ως ΥΕΝ.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 22 Γενάρη 2004, υπογράφεται από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ΟΛΠ Σ. Θεοφάνη και εκδόθηκε την περίοδο αγωνιστικών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών. Αναφέρεται: «... συνεχίζετε κατά παράνομο, ανεξήγητο και άκρως επικίνδυνο τρόπο την ολοκληρωτική άρνηση παροχής υπερωριακής απασχόλησης». «Η ενέργειά σας αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα ζωτικά συμφέροντα του ΟΛΠ ΑΕ...», «σας καθιστούμε υπεύθυνους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τις άμεσα ορατές επιπτώσεις και σας καλούμε για τελευταία φορά να αναθεωρήσετε άμεσα τη στάση σας»... «Σε αντίθετη περίπτωση ο ΟΛΠ ΑΕ θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των συμφερόντων του(...)»!

Ταξική απάντηση

Η Ελπ. Παντελάκη βρήκε τους λιμενεργάτες σε αγωνιστικό αναβρασμό, καθώς συνεχίζουν να απέχουν από υπερωρίες, ενώ σήμερα κλιμακώνουν τον αγώνα με νέα 48ωρη απεργία, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και για πρόσληψη αποκλειστικά και μόνο μόνιμου προσωπικού. Τους ξεκαθάρισε ότι: «Θέλουν να μετατρέψουν το ΣΕΜΠΟ σε κρεατομηχανή, να κυριαρχεί το δουλεμπόριο», «θέλουν εργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα, που θα δουλεύουν παρέα με το θάνατο, για να κερδίζουν οι εφοπλιστές και τα μονοπώλια στο χώρο των μεταφορών». Επισήμανε ότι ταυτόχρονα με την ιδιωτικοποίηση προωθείται, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνδιαμορφώθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και η χρηματοδότηση του ΟΛΠ, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει πάρει δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Δηλαδή - είπε - τώρα θα τους πληρώνουμε και από πάνω»! Ενώ θέτοντας τους λιμενεργάτες μπροστά στις ευθύνες τους απέναντι στους εαυτούς τους, τα παιδιά τους και την τάξη τους, τους κάλεσε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δώσουν συντονισμένο ταξικό αγώνα με προοπτική την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ