Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατεδαφίζονται εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα
  • Αρχισε η συζήτηση των τροπολογιών για την «εθελουσία απόλυση» εργαζομένων στον ΟΤΕ και για το ασφαλιστικό των τραπεζών
  • ΚΚΕ: Κλιμακώνεται η επίθεση κατά των λαϊκών συμφερόντων

Η επίθεση στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες και τον ΟΤΕ, κλιμακώθηκε χτες, αφού άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση των τροπολογιών για το Ασφαλιστικό των τραπεζών και την «εθελουσία» απόλυση 6.000 εργαζομένων του ΟΤΕ, στη θέση των οποίων θα προσληφθούν συμβασιούχοι. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Τόσο η ρύθμιση για τον ΟΤΕ όσο και οι διατάξεις για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, εντάσσονται στην κλιμακούμενη επίθεση κατά των λαϊκών συμφερόντων και στην επιδίωξη για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, κατήγγειλε στη συζήτηση η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη. Υπενθύμισε ότι σχετικές αντιλαϊκές αποφάσεις πάρθηκαν στην πρόσφατη Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου εκ μέρους της κυβέρνησης αναλήφθηκαν οι σχετικές δεσμεύσεις. Ετσι, συνέχισε, έχει ήδη προαναγγελθεί η μεγαλύτερη παραχώρηση δημόσιας περιουσίας, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, το χτύπημα του ωραρίου και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η εισηγήτρια τόνισε ότι την πρώτη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που προωθεί αυτές τις ρυθμίσεις, αλλά, ωστόσο, μεγάλες ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημαγωγεί τη στιγμή που είναι πρόσφατη η κυβερνητική του θητεία. Αλλωστε, είπε, τα δύο κόμματα, παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις μόλις πρόσφατα κύρωσαν από κοινού το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα», που χτυπούσε τα λαϊκά δικαιώματα.

Αναφερόμενη στον ΟΤΕ είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ύπαρξη ενός ενιαίου δημόσιου φορέα τηλεπικοινωνιών, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι να βγαίνουν στη σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλιάς, η σύνταξη να ανέρχεται στο 80% του τελευταίου μισθού και ο βασικός μισθός να φθάσει στα 1.200 ευρώ.

Αντί για όλα αυτά, συνέχισε, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της ΝΔ ξεπουλάνε τον ΟΤΕ, ξηλώνουν τις εργασιακές σχέσεις, αίρουν τη μονιμότητα και φροντίζουν μόνο για τα κέρδη των μεγαλομετόχων. Για τη συμφωνία σχετικά με την «εθελουσία έξοδο» είπε ότι στην ουσία απολύονται 6.000 εργαζόμενοι, για να αντικατασταθούν από συμβασιούχους της μισθωτής δουλείας, εξέλιξη στην οποία συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΝ αποχώρησε την τελευταία στιγμή πριν υπογραφεί η συμφωνία.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενη στο Ασφαλιστικό των τραπεζών είπε χαρακτηριστικά ότι επιδίωξη της ρύθμισης είναι να σωθούν οι τραπεζίτες και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ενδεικτικό της συμφωνίας των δύο κομμάτων, είπε, είναι ότι η ΝΔ λέει ότι εφαρμόζει τον νόμο Ρέππα, πράγμα που δεν αρνείται το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας απλά ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν τον εφαρμόζει σωστά. Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε η Ε. Παντελάκη, είναι να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίο πλήττουν όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους.

Στη συγκεκριμένη φάση, είπε, χρειάζεται για τους τραπεζοϋπαλλήλους ενιαίο κλαδικό ταμείο κύριας και επικουρικής σύνταξης και η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες μητέρες. Κατήγγειλε δε ότι η λεγόμενη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος είναι το άλλοθι για την απαλλαγή των εργοδοτών από αυτά που οφείλουν.

Ο υπεύθυνος του τομέα Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος προσπάθησε να διαψεύσει την κυβερνητική θέση ότι οι ρυθμίσεις αποτελούν συνέχεια του νόμου Ρέππα που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ισχυρίστηκε ότι ο νόμος Ρέππα «κατανέμει δίκαια την ευθύνη της χρηματοδότησης και άρα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος» κάτι που δεν κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Γ. Δραγασάκης είπε ότι με τις ρυθμίσεις ευνοούνται οι τραπεζίτες και προωθείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης έθεσε θέμα συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απλώς κουκούλωσε το πρόβλημα και μετακύλησε το κόστος του ΙΚΑ στον Ελληνα φορολογούμενο. Για το Ασφαλιστικό, είπε, θα ανοίξει «εθνικός διάλογος», ο οποίος θα γίνει και μέσα στη Βουλή. Ο υπουργός προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές «τεχνικού χαρακτήρα», με τις οποίες όπως είπε διασφαλίζεται ότι όλο το κόστος της ρύθμισης θα αναληφθεί από τις τράπεζες και δε θα επιβαρυνθεί στο παραμικρό ο κρατικός προϋπολογισμός. Για την κύρια σύνταξη, είπε, εφαρμόζεται ο νόμος Ρέππα και η όποια επιβάρυνση θα προέλθει από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ και της Εμπορικής.

Στην Ολομέλεια χτες μεταφέρθηκε και η αντιπαράθεση Εβερτ - Αλογοσκούφη με τον δεύτερο να δηλώνει ότι θα απορρίψει την τροπολογία που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και η οποία προβλέπει ότι το κόστος της ρύθμισης πρέπει να επιβαρύνει τις τράπεζες. Ο Μ. Εβερτ επιμένει στη συζήτηση της τροπολογίας και κατέθεσε έγγραφο του ΙΚΑ, με το οποίο ζητείται η χρηματοδότηση του ιδρύματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ένταξη των ταμείων των τραπεζών.

Πριν αρχίσει η συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να μην συζητηθούν οι τροπολογίες, αφού είναι άσχετες με το συζητούμενο νομοσχέδιο, αλλά η κυβέρνηση με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ απέρριψε το αίτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ