Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΤΖΟΝ ΣΤΙΒΕΝΣΟΝ
Το απίθανο ξωτικό και η μικρή συμμορία

Το βιβλίο, στο οποίο στηρίζεται η ταινία, πρωτοεκδόθηκε το 1902. Η συγγραφέας του, Ιντιθ Νέσμπιτ, γεννήθηκε στην Αγγλία το 1858. Μέχρι το θάνατό της, 1924, έγραψε περισσότερα από σαράντα μυθιστορήματα. Πολλά από αυτά διαβάζονται με επιτυχία, ακόμα, και σήμερα.

Βέβαια, η ταινία δεν ακολουθεί πιστά το μυθιστόρημα. Πρόσθεσε κάποια εμπορικά στοιχεία, κάποιους ήρωες, άλλαξε το χρόνο. Οι αλλαγές αυτές, μπορεί να έκαναν την ταινία πιο βατή (εμπορική), την αποξένωσαν, όμως, από την τρυφερότητα της συγγραφέως. Μια τρυφερότητα, που την έκανε ξεχωριστή, στην παγκόσμια παιδική λογοτεχνία.

Οι δημιουργοί της ταινίας, αντί να πετάξουν με τη φαντασία της συγγραφέως και τις τεχνικές, πια, δυνατότητες, που προσφέρει ο σημερινός κινηματογράφος και να πλημμυρίσουν την οθόνη με χρώματα και χαρά, και να πλημμυρίσει και η δική μας καρδιά με χρώματα και χαρά, προτίμησαν να φτιάξουν ένα βατό εμπορικό έργο, χωρίς καμία πνοή. Πολλές φορές, μάλιστα, ακολουθώντας τη «μόδα», δημιούργησαν τεχνητές εντάσεις, κλειστοφοβικές εικόνες. Ακόμα και τα χρώματα, σε πολλές σκηνές, ήταν σκούρα και απειλητικά. Εκαναν, δηλαδή, μια χαρούμενη παιδική ιστορία «ψιλοθρίλερ».

Πέντε παιδιά από το Λονδίνο φτάνουν στο εξοχικό σπίτι του θείου τους που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Η παιδική περιέργεια τα σπρώχνει στην εξερεύνηση, παρότι ο θείος έχει απαγορεύσει κάθε μη ελεγχόμενη, από αυτόν, κίνηση. Σε μια εξερεύνησή τους τα παιδιά θα ανταμώσουν ένα ξωτικό. Ενα ξωτικό, το οποίο διαθέτει «υπερφυσικές» δυνάμεις. Παιδιά και ξωτικό γίνονται «στενοί» φίλοι. Και αλληλοβοηθούνται. Κάθε φορά που προκύπτει ένα, μεγαλύτερο από τις δυνάμεις των παιδιών, πρόβλημα, το ξωτικό αγόγγυστα και με χαρά προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Η ταινία σου δημιουργεί την αίσθηση, πως κάποιος την εμπόδισε να πετάξει. Σε κανένα σημείο της δε σε γεμίζει με συναισθήματα. Παρότι τα συναισθήματα είναι εκεί. Παρότι η ιστορία προσφέρεται για συγκίνηση. Κάποιο αόρατο χέρι πιάνει τα συναισθήματα από το γιακά και τα προσγειώνει. Και μαζί με τα συναισθήματα, αυτό το αόρατο χέρι εμποδίζει και το θεατή να απογειωθεί.

Παίζουν: Τζόναθαν Μπέιλι, Φρέντι Χάιμορ, Κένεθ Μπράνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ