Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέο ιδιωτικό μαγαζί ανώτατης εκπαίδευσης

Δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ίδρυσή του

Ενα νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα, που κατ' όνομα θα είναι δημόσιο, αλλά θα λειτουργεί δήθεν «ευέλικτα», με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δίδακτρα, χρηματοδότηση από χορηγίες και επενδύσεις, εμπορευματοποίηση της έρευνας κτλ., ιδρύει η κυβέρνηση, με σκοπό την προσέλκυση φοιτητών - «πελατών» από ξένες χώρες και την υποστήριξη της διείσδυσης στα Βαλκάνια. Πρόκειται για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για το οποίο έχει συνταχθεί σχέδιο νόμου και η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, το έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει το ΔΙΠΑΕ από το Σεπτέμβρη του 2006 κατ' αρχάς με σαράντα πέντε καθηγητές, τριάντα τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους, τρεις σχολές: Ανθρωπιστικών Επιστημών, Οικονομίας - Διοίκησης και Επιστημών Τεχνολογίας, με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά (ειδίκευσης και διδακτορικά) προγράμματα σπουδών, ενώ το 20% των προγραμμάτων του θα έχουν τη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η διδασκαλία θα γίνεται στα Αγγλικά και η επιλογή φοιτητών (που πρέπει να μένουν για τουλάχιστον έξι χρόνια πριν κάνουν την αίτηση εκτός Ελλάδας) θα γίνεται ύστερα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Εκτιμάται ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα μπορέσει να έχει περίπου 80 φοιτητές, αλλά ο τελικός αριθμός των θέσεων θα αποφασιστεί αφού καταλήξει πού θα στεγαστεί και αφού υπάρξει σχετική πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ξεκάθαρα ότι οι φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα και μάλιστα, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αθ. Κυριαζής, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΔΙΠΑΕ το κόστος του θα καλύπτεται πλήρως από τα δίδακτρα αυτά! Για τους φοιτητές που είναι υπήκοοι των κρατών - μελών της ΕΕ, προβλέπεται ότι στα προπτυχιακά προγράμματα θα πληρώνουν δίδακτρα μόνο εφόσον απαιτούνται δίδακτρα και στα δημόσια ιδρύματα της χώρας τους. Αυτό είναι μια «ντρίμπλα» με στόχο να γίνει το ίδρυμα - επιχείρηση πιο «ελκυστικό» για τους αλλοδαπούς φοιτητές - «πελάτες». Γιατί πολύ απλά, αν στη χώρα τους δεν πληρώνουν δίδακτρα, τι λόγο έχουν να ξενιτευτούν σε ένα ίδρυμα που θα ακολουθεί την ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση των αποφάσεων της Μπολόνια; Στα μεταπτυχιακά προγράμματα, όπου μεταφέρεται το κομμάτι της επιστημονικής ειδίκευσης (που επί της ουσίας ολοκληρώνει τις ανώτατες σπουδές και δεν τις αφήνει μισές και υποβαθμισμένες) θα πληρώνουν ανεξαιρέτως όλοι οι φοιτητές. Επίσης, οι φοιτητές στα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα επιβαρύνονται με την αγορά εκπαιδευτικού και διδακτικού υλικού.

Με αυτό το επιχειρηματικό πνεύμα, δομείται ολόκληρη η λειτουργία του ΔΙΠΑΕ, που προβλέπεται να αντλεί πόρους όχι μόνο από τα δίδακτρα, αλλά και από «έσοδα από έρευνες, μελέτες, παροχή υπηρεσιών και πληροφοριών, εκδόσεις και κάθε μορφής πρόσοδοι από τις δραστηριότητες του», «έσοδα από αξιοποίηση της περιουσίας του και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο που παρέχεται στο Ιδρυμα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς», χορηγίες, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα κτλ. Δηλαδή, θα χρηματοδοτείται απευθείας από ιδιώτες, θα εμπορεύεται ποικιλοτρόπως τις υπηρεσίες του, θα πουλάει την επιστημονική έρευνα που θα παράγει!

Οπως είπε η υπουργός Παιδείας, «υλοποιείται μία προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και παλαιά υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης», δείχνοντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προχωράνε χέρι - χέρι στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Παρουσίασε δε αυτή την ιδιωτικοποίηση ως κάτι «φυσικό» και αναγκαίο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σ' αυτή την κατεύθυνση θα σπρωχτούν και τα ήδη υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ