Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κραυγαλέα αντίθεση λόγων και έργων»

Ανακοίνωση καταγγελία του συλλόγου «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» για την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για τη Γυάρο

«Η απόφαση του υπουργού Αιγαίου κ. Α. Παυλίδη να προχωρήσει αυθαίρετα και παράνομα στη ματαίωση της υλοποίησης: Κατασκευής μικρού λιμενικού έργου στη Γυάρο, στερέωσης και ανάδειξης του κτιρίου των φυλακών και δημιουργίας διαδρομών ιστορικής μνήμης στο χώρο των στρατοπέδων (που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ) μεταξύ των οποίων και η αποκατάσταση - συντήρηση του νεκροταφείου των πολιτικών κρατουμένων (1947-1952), με σκοπό την ανάδειξη του άλλοτε κολαστηρίου της Γυάρου σε τόπο ιστορικής μνήμης, έρχεται σε αντίθεση με το ενδιαφέρον που επέδειξε πρόσφατα ο κ. Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αϊ - Στράτη, και τις διακηρύξεις του για κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος, εθνική ομοψυχία κ.ά.».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ο σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ», και καλεί τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει στην τάξη τον υπουργό Αιγαίου και να άρει την απαγόρευση υλοποίησης του έργου ανάδειξης της Γυάρου σε τόπο ιστορικής μνήμης και τιμής για τους χιλιάδες αγωνιστές που μαρτύρησαν στο νησί.

«Η απόφαση του κ. Α. Παυλίδη έρχεται σε ριζική αντίθεση με την απόφαση 53131/1239 της 25/02/2005 του υφυπουργού Πολιτισμού - της ίδιας κυβέρνησης - κ. Π. Τατούλη που ενέκρινε τη μελέτη που εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, βάσει σύμβασης με το Υπουργείο Αιγαίου», τονίζεται και προστίθεται: «Τώρα, ο υπουργός Αιγαίου με "προφορική εντολή" διέκοψε την ολοκλήρωση των μελετών και συνακόλουθα ακύρωσε την υλοποίηση των έργων». Και αφού καλεί την κυβέρνηση να διαθέσει το ποσό των 2.000.000 που έχουν προβλεφτεί για την πρώτη φάση των έργων, ο Σύλλογος καταλήγει:

Η ολοκλήρωση και υλοποίηση των ήδη εγκεκριμένων μελετών για την ανάδειξη της Γυάρου σε τόπο ιστορικής μνήμης θα αποτελέσει έκφραση τιμής για δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα, που κρατήθηκαν στους συρματόκλειστους όρμους, από τον Ιούλη 1947 μέχρι το Νοέμβρη 1952, από τον Αύγουστο 1955 μέχρι το 1961-1962 στο κτίριο των φυλακών και τους 6.000 του αντιδικτατορικού αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ