Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πένθος για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Αναδημοσίευση από το μηνιαίο περιοδικό «ROT FUCHS» του Βερολίνου

Μ' ένα ρεπορτάζ του αρχισυντάκτη του, Κλάους Στάινιγκερ, για τον Χαρίλαο Φλωράκη, συνοδευόμενο από φωτογραφία του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, κυκλοφόρησε το τεύχος του Ιούλη του μηνιαίου περιοδικού «ROT FUCHS» του Βερολίνου. Αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια το εν λόγω ρεπορτάζ.

«Χαρίλαος Φλωράκης, ο για πολλά χρόνια ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μετέπειτα επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος, απεβίωσε στις 22/05/2005, σε ηλικία 90 χρόνων. Ανήκε για πολλές δεκαετίες στην πρωτοπορία των δοκιμασμένων αρχηγών του διεθνούς εργατικού κινήματος.

Από το 1941, από νεολαίος ακόμα, αγωνιζόταν, μέσα από τις γραμμές του κόμματος (ΚΚΕ), της αντιφασιστικής αντίστασης και του λαϊκού αγώνα κατά του βρετανικού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού που βοηθούσε την ελληνική αντίδραση.

Αγωνίστηκε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) και στον ένοπλο βραχίονα (ΕΛΑΣ) κατά των ναζιστών κατακτητών και των δοσίλογων ντόπιων συνεργατών τους.

Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) στον εμφύλιο πόλεμο, πέρασε στην εξορία στην ΕΣΣΔ. Αμέσως μετά, πέρασε παράνομα στην Ελλάδα, για να βοηθήσει το κόμμα του, που βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Πολλές φορές πιάστηκε και φυλακίστηκε. 18 χρόνια της ζωής του, τα πέρασε στις φυλακές και εξορίστηκε σε διάφορα νησιά. Το 1972, η ΚΕ του ΚΚΕ τον ψήφισε Γενικό Γραμματέα. Μετά την πτώση του φασιστικού καθεστώτος των μαύρων συνταγματαρχών (1974), το κόμμα με θυελλώδη μαχητικότητα αναδείχτηκε σε μια σοβαρή πολιτική δύναμη. Ετσι φτάνει να πάρει μέχρι και 10% των ψήφων στις εκλογές. Σήμερα το κόμμα καθοδηγεί ανάμεσα σε άλλους μαζικούς φορείς και το συνδικαλιστικό φορέα που έχει τεράστια επιρροή στην ελληνική κοινωνία, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ΠΑΜΕ. Το 1991, ο βραβευμένος με το παράσημο του Λένιν για την ειρήνη Χαρίλαος Φλωράκης εκλέγεται επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ. Στις 22/05/2005 εκατομμύρια κομμουνιστές και προοδευτικοί άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο, θρηνούν για το χαμό του γνωστού αγωνιστή του εργατικού κινήματος.

Ο γράφων το άρθρο αυτό, Κλάους Στάινιγκερ, έτυχε να είναι μάρτυρας μιας ωριαίας συνάντησης με τον πρόεδρο της Λαϊκής Βουλής της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, DDR, και του Χαρίλαου Φλωράκη στην αίθουσα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή, ως δημοσιογράφος της πολυκομματικής αντιπροσωπείας από τη ΓΛΔ.

Ο σ. Φλωράκης, μεγαλοπρεπής, με άσπρα μαλλιά, δημιουργούσε την εντύπωση μιας μεγάλης προσωπικότητας. Εξέπεμπε τη σοφία και την πραότητα ενός ανθρώπου, που καταμαρτυρούσε ότι ο άνθρωπος αυτός έχει περάσει χιλιάδες φορές από τη φωτιά και δεν έκανε πίσω.

Το περιοδικό "Rot Fuchs" εκφράζει προς το ΚΚΕ τη συμπαράσταση και τον πόνο του για τη μεγάλη αυτή απώλεια. Εύχεται στο ΚΚΕ νέες επιτυχίες στο πνεύμα του Χαρίλαου Φλωράκη.

Κλάους Στάινιγκερ

Αρχισυντάκτης του περιοδικού ROT FUCHS».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ