Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σφράγισε την εντεινόμενη αντιλαϊκή κυβερνητική επίθεση

Την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης με τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» και την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από το βήμα της ΚΕ της ΝΔ.

«Το πρόγραμμα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που δεσμευτήκαμε να ακολουθήσουμε, έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά. Δε σταματούμε, εδώ. Δε γυρίζουμε πίσω. Συνεχίζουμε, με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς», είπε χτες στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η καπιταλιστική επέλαση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των δικαιωμάτων τους δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχρόνως και τα διαπιστευτήριά του σε όλα τα καπιταλιστικά κέντρα αποφάσεων. «Προχωρούμε με ευρωκεντρική αντίληψη», είπε και πρόσθεσε: «Διευρύνουμε και αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, για την προώθηση κοινών συμφερόντων, με αμοιβαίο σεβασμό»!!

Θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς τις «τομές»

Με συνθήματα «η μεταρρύθμιση γίνεται πράξη», η «Ελλάδα πάει μπροστά», ο πρωθυπουργός επιχείρησε την ταξική πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση, να την εμφανίσει «σαν ειλικρινή συμφωνία με τους πολίτες» για «να αλλάξουμε τα πράγματα γύρω μας», όπως ισχυρίστηκε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βάλλει ευθέως εναντίον κάθε εργατικής κατάκτησης, με πλήθος αντεργατικών νομοσχεδίων που πέρασε για το ασφαλιστικό των τραπεζών, το ωράριο των καταστημάτων, τις εργασιακές σχέσεις και ετοιμάζεται για νέες «μεταρρυθμίσεις» στην οικονομία, την υγεία και την παιδεία, αλλά ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να την εμφανίσει με φιλολαϊκό «περιτύλιγμα», υποστηρίζοντας: «Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι η αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας για την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, την οχύρωση και την ενδυνάμωση του πολίτη, στο νέο περιβάλλον».

Προαναγγέλλοντας «μεταρρυθμίσεις» στον «ευρύτερο δημόσιο τομέα», τους «οργανισμούς» και τις «επιχειρήσεις του Δημοσίου», που όπως υποστήριξε δεν «ανταποκρίνονται στην αποστολή τους», «δημιουργούν τεράστια ελλείμματα» και «υπονομεύουν τον ανταγωνισμό», ο Κ. Καραμανλής έθεσε τον επόμενο στόχο. Η άρση της μονιμότητας, η επιβολή ελαστικών σχέσεων εργασίας και το οριστικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι οι «μεταρρυθμιστικές» προτεραιότητες της κυβέρνησης. Χρειάζεται «εξυγίανση» ο ευρύτερος δημόσιος τομέας είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι χρειάζεται «μικρότερο κράτος στην οικονομία, εκεί που δεν έχει λόγο ύπαρξης, αλλά και αποτελεσματικότερο στην κοινωνία, εκεί που το χρειάζεται ο πολίτης. Ικανό να στηρίζει, αντί να παρεμποδίζει, την οικονομική δραστηριότητα»...

Ολα για το μεγάλο κεφάλαιο

Ο Κ. Καραμανλής χτες έκανε και απολογισμό του έργου της κυβέρνησης. Λύθηκαν, υποστήριξε, «δύσκολα προβλήματα, που ούτε καν τολμούσαν να τα αγγίξουν εκείνοι που τα δημιούργησαν». Προεξέχουσα θέση ανάμεσα σ' αυτά είχαν όλες οι παροχές που δόθηκαν στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός εξύμνησε το νέο φορολογικό νόμο της κυβέρνησης που πρόσφερε μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στους κεφαλαιούχους, το νέο «αναπτυξιακό νόμο» που είναι κομμένος και ραμμένος στις απαιτήσεις των πολυεθνικών, αναφέροντας ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν «δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων».

Βέβαια, δεν ξέχασε και τις... παροχές προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε «λύση στο πρόβλημα με τους συμβασιούχους», η... τακτοποίηση των οποίων ακόμα εκκρεμεί, την «κατάργηση της εισφοράς για το ΛΑΦΚΑ και ρύθμιση για την επιστροφή των ποσών που παρακρατήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, αλλά και τα «ψίχουλα» που δόθηκαν από προγράμματα που επιδοτούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για «την τόνωση της απασχόλησης». Εξέχουσα θέση για τον πρωθυπουργό έχουν και τα «ολοκληρωμένα συστήματα αστυνόμευσης σ' ολόκληρη τη χώρα», τα συστήματα δηλαδή της διαρκούς παρακολούθησης των πολιτών!

Ο πρωθυπουργός βέβαια αναγνώρισε και προβλήματα «στην κοινωνία, όπως η ακρίβεια και η ανεργία», αλλά αυτά τα απέδωσε τόσο στους προκατόχους του, τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αφού όπως είπε «έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν», όσο και στις «έντονες οικονομικές πιέσεις της διεθνούς συγκυρίας».

Συγχρόνως και επιχειρώντας να φιλοτεχνήσει ένα φιλολαϊκό προφίλ, ο Κ. Καραμανλής ενέταξε τη ΝΔ στο «σύγχρονο κοινωνικό κέντρο», που ακολουθεί μια πολιτική που στο επίκεντρό της έχει τον άνθρωπο.

Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Ειδική αναφορά έκανε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, σημειώνοντας: «Επιδιώκουμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Τουρκία θα δεσμεύεται πλέον για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικές διαδικασίες στην εξωτερική της πολιτική, θα δεσμεύεται για το σεβασμό των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, θα δεσμεύεται για το Πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, αλλά και σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο».

Εξάλλου από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι αναφορές προς το ΠΑΣΟΚ που συντηρούν τον ανούσιο δικομματικό καυγά. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να εντείνει περισσότερο τις επιθέσεις του για να κάνει αισθητή την ύπαρξή του, καταφεύγει στη διαστρέβλωση, την παραποίηση, τις ισοπεδωτικές ανακρίβειες, τη στείρα αντίδραση απέναντι στο καινούριο, διολισθαίνει σε ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις».

  • Επικυρώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ της ΝΔ τάχθηκαν υπέρ της εκλογής δημάρχου με 42% από την πρώτη Κυριακή, αναφέροντας ότι η θέση αυτή ήταν προγραμματική δέσμευση του κόμματός τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ