Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΙ
Ανάχωμα στο ωράριο του κεφαλαίου

Οι αποκλεισμοί του περασμένου Σαββάτου αποτελούν δυναμική συνέχεια των κοινών κινητοποιήσεων εργαζομένων και μικρών ΕΒΕ

Από τον αποκλεισμό του «Κωτσόβολου» στα Πατήσια

ΛΕΠΙΔΗΣ

Από τον αποκλεισμό του «Κωτσόβολου» στα Πατήσια
Σε συνέχεια των κοινών απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, εμποροϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι δίνουν τη μάχη ενάντια στο ωράριο των πολυεθνικών. Από τη μέρα που ο νόμος της ΝΔ τέθηκε σε ισχύ, βρίσκονται κάθε Σάββατο στις εισόδους των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, έξω από τις πολυεθνικές που επέβαλαν το νέο ωράριο της εξόντωσης και της εξουθένωσης, όπως είχαν κάνει και το 1997 επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Αγώνας ενάντια στο ωράριο που προωθεί την εξουθένωση των εργαζόμενων και την εξόντωση των μικρεμπόρων. Αυτό διαδήλωσαν και το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, προχωρώντας στον αποκλεισμό μεγαλοκαταστημάτων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, του Ηρακλείου και της Χαλκίδας, με πρωτοβουλία των Συλλόγων Εμποροϋπαλλήλων και του ΠΑΜΕ.

«Το κάναμε σκουπίδι»

Το κλείσιμο του καταστήματος της επιχείρησης «Κωτσόβολος» στην Πατησίων επέβαλαν από τις 4 το μεσημέρι το περασμένο Σάββατο εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, μαζί με αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. «Το ωράριό σας το κάναμε σκουπίδι, κλείστε το κατάστημα να πάνε οι εργάτες σπίτι», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι την ώρα της κινητοποίησης. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας που επιστρατεύτηκαν (μια κλούβα) δεν τόλμησαν να πλησιάσουν τους συγκεντρωμένους.

Το «μπλόκο» στο κατάστημα ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ. Σημειώνεται πως παρότι το κατάστημα έκλεινε στις 6 το απόγευμα η διεύθυνση του καταστήματος δεν άφηνε τους εργαζόμενους να φύγουν. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μπήκε στο κατάστημα και απαίτησε να σχολάσουν. Μπροστά στην αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων, η διεύθυνση άφησε τελικά, σταδιακά, τους εργαζόμενους να φύγουν.

«Αν είναι για το ωράριο, χαλάλι!»

Ούτε δέκα λεπτά πέρα από το παλιό ωράριο δεν άφησαν ανοιχτό το κατάστημα «Κωτσόβολος» και στο Βύρωνα δεκάδες μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, «κλείνοντας» με πανό αλλά και τα σώματά τους τις εισόδους του καταστήματος.

Μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων μοίρασαν την ανακοίνωση του Συλλόγου στους εργαζόμενους καλώντας τους να αγωνιστούν, να αντιδράσουν στην καθημερινή εργασία δώδεκα και δεκατριών ωρών.

Οσοι πελάτες επισκέφτηκαν το κατάστημα έφευγαν με την ανακοίνωση του Συλλόγου στο χέρι, κουνώντας το κεφάλι και δηλώνοντας συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων. «Τη δόση μου ήρθα να πληρώσω αλλά αν είναι για το ωράριο χαλάλι», έλεγαν. Οι λιγοστοί που αντέδρασαν στον αποκλεισμό δεν μπορούσαν παρά να παραδεχτούν ότι αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με τους εμποροϋπαλλήλους: Δουλιά από το πρωί μέχρι τη νύχτα, ελεύθερος χρόνος ελάχιστος, δυσκολία να βρουν χρόνο για να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Ακόμα ένα «λουκέτο», στο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», στην Ηλιούπολη, μπήκε το περασμένο Σάββατο από τις 4 το απόγευμα και μετά, ύστερα από δυναμικό αποκλεισμό των εισόδων. Από απόσταση παρακολουθούσαν τους συγκεντρωμένους, καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, περιπολικά της Αστυνομίας. «Καρποί» της κινητοποίησης ήταν οι αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο που υπέγραψαν εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ