Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2005
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαρύς «χειμώνας» για τα λαϊκά στρώματα
  • Η ένταση της λιτότητας και των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» είναι το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα παρουσιάσει ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ
  • Θ. Ρουσόπουλος: Πρώτα οι επενδύσεις και τα κέρδη

Καινούρια προνόμια και σαφείς εγγυήσεις για νέα «άνοιξη» κερδών στην πλουτοκρατία, από τη μια, άγρια λιτότητα και βαρύ «χειμώνα» για τους εργαζόμενους, από την άλλη, είναι το «στίγμα» της οικονομικής πολιτικής που θα παρουσιάσει ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει «εκπτώσεις» και υποχωρήσεις αναφορικά με τις δεσμεύσεις στην ΕΕ για τη μείωση των ελλειμμάτων, ενώ θα επιταχύνει και το πρόγραμμα των «μεταρρυθμίσεων» εντείνοντας την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορεί να αγνοήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που διογκώθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες ως απόρροια της λεηλασίας του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών, πράγμα που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η ανάγκη να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να παρατείνει την ανοχή στην εφαρμοζόμενη πολιτική οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε απεγνωσμένη αναζήτηση ορισμένων παροχών-κοροϊδία προς τους οικονομικά ασθενέστερους, ώστε να συγκρατηθεί η βίαιη πτώση των φιλολαϊκών μασκών και να καλλιεργηθούν προσδοκίες για καλύτερες μέρες ...από το 2007 και μετά. Ακριβώς γι' αυτό πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνεδριάσει εκτάκτως αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα τα «ψίχουλα» που θα μοιράσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Παρόλο που οι αρμόδιοι υπουργοί αποδοκιμάζουν τη «λογική των παροχών» και επικαλούνται τις «αντοχές» του προϋπολογισμού και της οικονομίας, ωστόσο επιδιώκεται να υπάρξει ένα «πακέτο» με φιλοδωρήματα προς ορισμένες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, περισσότερο για να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά και να αποκρυβεί το πραγματικό πρόσωπο της βάρβαρης πολιτικής. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το προπαγανδιστικό «πακέτο» παραμένει αβέβαιο και πάντως θα αφορά στην ανανέωση των υποσχέσεων για εκπλήρωση των προεκλογικών «δεσμεύσεων» μετά το 2006.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πάντως χτες ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, στο όνομα των (φρούδων) προσδοκιών για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. «Η κυβέρνηση προσπαθεί - και το προσπαθεί με πολύ συστηματικό τρόπο - την ενίσχυση των επενδύσεων, την ενίσχυση της διαδικασίας εξεύρεσης νέων θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει το τελευταίο γκάλοπ που δείχνει ότι επτά στους δέκα ερωτηθέντες είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την κυβερνητική πολιτική. Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύξηση στο ΕΚΑΣ περιορίστηκε να επαναλάβει το γνωστό σλόγκαν πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις ισχύουν στο ακέραιο και «θα εκπληρωθούν όλες στη διάρκεια της τετραετίας».

Από την άλλη η κυβέρνηση θα δώσει βάρος στις «μεταρρυθμίσεις» πασχίζοντας μάλιστα να πείσει ότι αποτελούν τη «φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στις συναντήσεις που είχε τελευταία με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει τη στοχοπροσήλωσή του στις «μεταρρυθμίσεις». Η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη αφενός στην υλοποίηση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και αφετέρου στη συνέχισή τους με άμεσο «στόχο» την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χτες ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο, αποφεύγοντας να προσθέσει κάτι πιο συγκεκριμένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ