Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καταιγίδα» εξοπλισμών στον ορίζοντα

Το ΚΥΣΕΑ επικυρώνει την αγορά των 40 νέων αεροσκαφών «F-16» και των 112.370 νέων τουφεκιών, ενώ επίκεινται δύο νέα 5ετή εξοπλιστικά προγράμματα (2006-2010 και 2011-2015) ύψους 25 δισ. ευρώ!

Eurokinissi

To Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να επικυρώσει και τυπικά τις κυβερνητικές επιλογές σχετικά με την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών «F-16» από τις ΗΠΑ και 112.370 τυφεκίων των 5,56 χιλιοστών, τύπου «G-36», από γερμανική εταιρία, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.

Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για απευθείας αναθέσεις με διακρατικές συμφωνίες, ενώ έπεται και συνέχεια με νέες αγορές «μαμούθ», που θα εξελιχθούν την επόμενη δεκαετία. Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ανταποκρινόμενη πλήρως στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, έχει ήδη καταλήξει στην πρότασή της για τα δύο επόμενα 5ετή εξοπλιστικά προγράμματα (ΕΜΠΑΕ), για τα διαστήματα 2006-2010 και 2011-2015. Η πρόταση αυτή, που έχει τη μορφή πρότασης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αφορά εξοπλισμούς που φθάνουν στο αστρονομικό ποσόν των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 8,5 τρισ. δραχμές). Η συζήτηση και οι σχετικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να γίνουν μέσα στο Γενάρη του 2006.

Η διαδικασία οριστικοποίησης της αγοράς των «F-16» ουσιαστικά επιταχύνεται μετά από πιέσεις των Αμερικανών, οι οποίοι ζητούν να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, το ζήτημα του κόστους, που σύμφωνα με δημοσιεύματα προβλέπεται υπερδιπλασιασμός του, σε σχέση με την αρχική εξαγγελία του υπουργείου περί 1,1 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά 30 αεροσκαφών, παραμένει ανοιχτό. Ομως, από πηγές του υπουργείου Αμυνας προβάλλεται η άποψη ότι έχει εξασφαλιστεί συμφωνία με τους Αμερικανούς μέσα στα αρχικά πλαίσια.

Στο μεταξύ εκτός υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα βρεθεί ο πρώην εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς, που κατέχει τη θέση του γενικού γραμματέα Εξοπλισμών, ο οποίος θα τοποθετηθεί από την κυβέρνηση στη θέση του προέδρου της Εθνικής Αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που είναι η υπηρεσία που ασχολείται με την έρευνα και την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χτες ο κυβερνητικές εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο Γ. Ζορμπάς θα μείνει στη σημερινή του θέση μέχρι να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Σχετικά με τη θέση του ΓΓ Εξοπλισμών, προβλέπεται η κατάργησή της.

Και επισκευαστική βάση των ΗΠΑ!

Το ζήτημα της ανακατασκευής βαρέων οχημάτων του αμερικανικού στρατού από ελληνικά στρατιωτικά εργοστάσια έθεσε στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης, ο υφυπουργός Αμυνας Β. Μιχαλολιάκος, και συγκεκριμένα στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντ. Ράμσφελντ και τον ομόλογό του για θέματα Ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟικών Υποθέσεων, Ντ. Φάτατο.

Πρόκειται για τα αμερικανικά άρματα μάχης και παντός τύπου βαρέα οχήματα, που χρησιμοποιούν τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι είναι ενήμερος για το θέμα αυτό, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωσε ότι θα αξιολογηθεί σοβαρά η ελληνική πρόταση, η οποία παρουσιάζει αξιόλογα πλεονεκτήματα όσον αφορά στο κόστος, την ασφάλεια και το χρόνο παράδοσής τους. Ο Ελληνας υφυπουργός πρόβαλε ως επιχείρημα την προσφορά της Ελλάδας στον «αγώνα της διεθνούς κοινότητας κατά της τρομοκρατίας», αλλά και την «έντονη παρουσία της χώρας μας στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ