Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Προμηθεύτηκαν άχρηστο και επικίνδυνο υλικό

Επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Αμυνας σχετική καταγγελία της Λ. Κανέλλη.

Ενδεικτικό του τρόπου, με τον οποίο γίνονται οι εξοπλισμοί και των συμφερόντων που παίζονται γύρω από αυτούς είναι, όπως κατήγγειλε χτες στη Βουλή η Λ. Κανέλλη, η υπόθεση της προμήθειας του επικίνδυνου και άχρηστου υλικού DETO STOP.

Πρόκειται για αντιεκρηκτικό υλικό, που τοποθετείται στα ρεζερβουάρ όλων των θωρακισμένων οχημάτων, με στόχο υποτίθεται να μην εκραγεί το ντεπόζιτο, όταν αυτό θα χτυπηθεί από κάποιο βλήμα.

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων διαφωνούσε με την τοποθέτηση αυτού του υλικού τελικά επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έγινε η προμήθεια ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από μία εταιρία της οποίας πρόεδρος είναι κάποιος Γ.Α. Μητσοτάκης.

Η Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι το συγκεκριμένο υλικό δεν το ήθελε κανένας, αφού θεωρείται επικίνδυνο. «Δεν το ήθελε η αεροπορία, δεν το ήθελε το ναυτικό και τελικά το πήρε ο στρατός και τοποθετήθηκε και σε ελικόπτερο σαν το Σινούκ. Υπάρχει υπόνοια ότι σταματάνε τα οχήματα και πέφτουν τα ελικόπτερα, αλλά παρ' όλα αυτά ο ελληνικός λαός πλήρωσε 80 εκατομμύρια Ευρώ», κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Το σκανδαλώδες της σύμβασης επιβεβαίωσε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Αμυνας Ι. Λαμπρόπουλος, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο υλικό «όχι μόνο δεν ωφελεί, όχι μόνο δεν παίζει κανένα θετικό ρόλο, αλλά αντιθέτως, από ό,τι έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα με πορίσματα αρμοδίων υπηρεσιών του στρατού, αυτό το υλικό προξενεί και τεράστια βλάβη και ζημιά και μειώνει την αξιοπιστία των μέσων μας». Οπως ανακοίνωσε, δόθηκε ήδη εντολή να σταματήσει η περαιτέρω τοποθέτηση αυτού του «παράξενου» υλικού, ενώ χαρακτήρισε τη σχετική σύμβαση «απαράδεκτη», για την οποία θα ζητηθούν «νομικές συνέπειες».

Μάλιστα, εκδόθηκε χτες και ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπου με αφορμή τις καταγγελίες της Λιάνας Κανέλλη, γίνεται αναφορά στο ιστορικό της εν λόγω υπόθεσης και στις ενέργειες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, για την αναστολή της τοποθέτησης του επικίνδυνου «αντιεκρηκτικού» υλικού και την οριστική απόσυρσή του.

Το υπουργείο Αμυνας επιβεβαιώνει την ύπαρξη προβλημάτων από τη χρήση του υλικού, καθώς, όπως αναφέρεται, εντοπίστηκαν ρινίσματα στο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμων ορισμένων μέσων του Στρατού που επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητά του. Ωστόσο, όμως, υποστηρίζεται ότι το μοιραίο ελικόπτερο «Σινούκ», που συνετρίβη πέρσι ανοιχτά του Αγίου Ορους, όπως και όλα τα ελικόπτερα αυτού του τύπου «ουδέποτε ανεφοδιάστηκαν από δεξαμενές οχημάτων που έφεραν DETO STOP, καθότι η οργανική Μονάδα υπαγωγής των "Σινούκ" δε διαθέτει όχημα μεταφοράς καυσίμων στο οποίο έχει τοποθετηθεί το εν λόγω υλικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτικές ευθύνες «όποτε συμφέρει» την κυβέρνηση (2004-09-21 00:00:00.0)
Ο εισαγγελέας ζήτησε το φάκελο της προμήθειας (2004-09-18 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν νέες τραγωδίες (2004-09-16 00:00:00.0)
Προκαταρκτική εξέταση για το «Σινούκ» (2004-09-15 00:00:00.0)
Πυρκαγιά απείλησε χτες την Πάρνηθα (1997-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ