Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετρούν αντιδράσεις

Σε Πρίστινα και Βελιγράδι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Ρουμανίας και Κροατίας... εκλαϊκεύουν τις αμερικανικές ιδέες για το Κόσσοβο

Στην Πρίστινα, χτες, στο Βελιγράδι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, μαζί με τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Κροατίας, βολιδοσκοπεί διαθέσεις των εμπλεκομένων μερών, οι οποίες έχουν αντιληφθεί πως πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι να επιλύσει διά της απόσχισης το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

Οι τρεις υπουργοί συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου Μπαϊράμ Κοσούμι, με τον πρόεδρο του Κοσσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χασίμ Θάτσι, τον αρχηγό της «Σερβικής Λίστας για το Κόσσοβο» και τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης UNMIK, Σόρεν Γιένσεν Πέτερσεν.

Σήμερα οι τρεις... επόπτες των αμερικανικών σχεδιασμών θα μεταβούν στο Βελιγράδι, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς.

Οπως είπε ο Π. Μολυβιάτης, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, η τελική λύση, πρέπει να διέπεται από τις εξής αρχές:

- Πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων χωρίς πιεστικά χρονοδιαγράμματα και όχι προϊόν επιβολής.

- Πρέπει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα όπως την εγγυάται ο ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

- Πρέπει να προαγάγει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να κινείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής.

- Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην παράλληλη εφαρμογή των κριτηρίων, με προτεραιότητα στην αποκέντρωση, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας για την επιστροφή των μη Αλβανών προσφύγων και των εκτοπισμένων.

- Επιδίωξη πρέπει να είναι ένα ασφαλές, πολυ-εθνικό και πολυ-πολιτισμικό Κόσσοβο στο οποίο θα έχουν θέση και θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όλοι οι κάτοικοί του.

- Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αποτελεσματική προστασία των Σερβικών ορθόδοξων τόπων λατρείας, ιδρυμάτων και πολιτιστικών μνημείων.

- Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο καθ' όλη τη διάρκεια διαμόρφωσης του τελικού αποτελέσματος.

Το μόνο που δεν είπε ο Ελληνας υπουργός, είναι ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ το Κόσσοβο είναι σερβικό έδαφος. Αλλά, αυτό είναι κάτι που η Αθήνα ήδη το έχει ξεχάσει και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να το ξεχάσουν και οι Σέρβοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ